Acasă Eveniment Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara datorează municipalităţii peste 1 milion de lei

Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara datorează municipalităţii peste 1 milion de lei

658
DISTRIBUIȚI

regina stoiaRegina Luţ, din Timişoara, a pus, imediat după revoluţie, bazele unei facultăţi cu un nume rezonant „Mihai Eminescu”. Pe lângă această afacere, Regina, împreună cu soţul ei de la acea vreme, au construit şi două hotelui „Regina” şi „Regina Blue”. Facultatea „Mihai Eminescu” a fost una dintre primele facilităţi particulare din Timişoara.

Cu toate acestea, numita unitate de învăţământ nu a avut niciodată propriul sediu. Aşa că studenţii erau mutaţi dintr-un loc în altul, în funcţie de preţul chiriei. Aşa se face că, la un moment dat, această facultate îşi avea sediul în clădirea Casei Tineretului din Timişoara, timp de mai mulţi ani. În tot acest timp, patroana facultăţii a „uitat” să plătească chiria, aşa că şi Casa Tineretului a fost la un pas de a fi scoasă la licitaţie publică. În momentul de faţă, pe rolul instanţelor de judecată există mai multă procese intentate acestei facultăţi, pentru neplată.

De aproape 15 ani încearcă să construiască o facultate

În anul 1997, consilierii locali din Timişoara de la acea vreme au votat un proiect de hotărâre prin care aprobau concesionarea unui teren de 8.000 de metri pătraţi Fundaţiei „Mihai Eminescu” din Timişoara, care trebuia să construiască între Casa Tineretului  şi Stadionul „Dan Păltinişanu” o unitate de învăţământ. În primii ani, în acel loc a apărut o groapă imensă, mai apoi o fundaţie care nu avea avizul arhitectului şef, iar de atunci lucrurile stagnează. În 2009, Luţ Regina nici măcar nu a mai vrut să plătească concesiunea, aşa că municipalitatea a acţionat-o în instanţă. După ani îndelugaţi de procese, Primăria Timişoara a avut câştig de cauză, iar acum Regina este obligată să dărâme acea fundaţie sau măcar să o acopere cu pământ. Cât despre contractul de concesiune, acesta a fost anulat. În urma acestui contract, municipalitatea a rămas în buget cu o gaură de peste 1 milion de lei, bani datoraţi de Regina pentru concesiunea terenului, impozit şi penalităţi.

„Banii pot fi recuperaţi doar prin metode ilegale”

Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, a făcut o declaraţie şocantă, spunând că aceşti bani ar putea fi recuperaţi doar prin metode care nu sunt legale. „Am câştigat procesul cu această doamnă, care trebuie să ne dea terenul înapoi. Mai mult, are şi o datorie de peste 1 milion de lei. Aceşti bani nu cred că pot fi recuperaţi pe căi legale. Eu ştiu o metodă, dar aceasta nu este legală”, a glumit Traian Stoia.

Comentarii

comentarii