Acasă Actualitate Universitatea Politehnica Timişoara desfăşoară programe performante de formare doctorală şi postdoctorală

Universitatea Politehnica Timişoara desfăşoară programe performante de formare doctorală şi postdoctorală

DISTRIBUIȚI

luni la politehnica DSCF3104Luni 29 iunie, la Rectoratul Universităţii Politehnica Timişoara, a avut loc prezentarea volumului de sinteză referitor la cele 36 de ateliere tematice organizate în cadrul proiectului strategic „Creşterea atractivităţii şi performanţei programelor de formare doctorală şi postdoctorală pentru cercetători în științe inginereşti”.
Proiectul a fost implementat de Politehnica Timişoara, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Politehnica Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Obiectivul general este formarea şi perfecţionarea viitorilor cercetători prin programe doctorale şi post-doctorale axate pe cercetarea competitivă, capabilă de inovare în cadrul unei economii bazate pe cunoaştere, implicată în tematici care se înscriu în domeniile de cercetare prioritare ale Strategiei Naţionale pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Energie, Tehnologiile Informaţiei şi Comunicaţiilor, Mediu, Biotehnologii, Produse, Procese şi Materiale Inovative, Spaţiu şi Securitate. Astfel, 41 de cercetători postdoctorali au fost finanţaţi cu 3.700 lei pe lună, iar 130 de doctoranzi, cu 1.800 lei pe lună. Proiectul a introdus şi implementat conceptul “atelier tematic”. Obiective: orientarea doctoranzilor către domenii prioritare de cercetare prin prezentarea şi exemplificarea infrastructurilor şi realizărilor importante în domeniul cercetării la universităţile partenere. Diversificarea formelor de pregătire doctorală şi promovarea mobilităţilor interne. Apropierea de conceptul de educaţie personalizată prin constituirea unui grup restrâns de doctoranzi (in medie 7) în fiecarea atelier. Imersarea doctoranzilor în colective de cercetare cu experienţă pentru acumularea acelerată de cunoştinţe şi deprinderi. Asigurarea continuităţii şi focalizării activităţilor de prezentare a echipamentelor de top şi organizarea de sesiuni hands on pe perioade de câte 4 zile, 8 ore pe zi. Fiecare dintre cele 36 de ateliere tematice  – 20 la UPT, 5 la Universitatea Politehnica Bucureşti, 5 la Braşov şi 6 la Cluj Napoca – a beneficiat de suport al cursurilor şi conferinţelor prin 36 de volume multiplicate şi distribuite, inclusive electronic, participanţilor.

Comentarii

comentarii