Acasă Actualitate Universitatea Politehnica Timișoara împlinește, miercuri, 100 de ani. UVT felicită UPT

Universitatea Politehnica Timișoara împlinește, miercuri, 100 de ani. UVT felicită UPT

768
DISTRIBUIȚI

Miercuri 11 noiembrie 2020, se împlinesc 100 de ani de la semnarea, de către regele Ferdinand, în 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice, actuala Universitate Politehnica Timișoara.

Astfel, Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul României, sărbătorește un secol de la înființare și, în același timp, un secol de învățământ superior în Timișoara.

Perioada complicată pe care o parcurgem a impus amânarea manifestărilor programate în „Săptămâna Politehnicii”.

Universitatea Politehnica Timişoara, instituție de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi.

Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane

UVT felicită UPT

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara marchează astăzi cu solidaritate evenimentul public deosebit al împlinirii unui secol de la înființare de către Universitatea Politehnica Timișoara și este onorată să transmită public felicitări comunității academice din UPT, alături de un îndemn colegial și profesional către noi performanțe de excepție ale instituției universitare centenare, performanțe cu care UPT s-a făcut cunoscută în timp și care au devenit importante pentru ca Timișoara să fie tot mai  bine reprezentată pe harta europeană a învățământului superior.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniază în mesajul adresat astăzi Universității Politehnica Timișoara:

„O sută de ani înseamnă puțin la scară istorică, dar ultimii o sută de ani, în care Universitatea Politehnica Timișoara a fost o parte vie a învățământului timișorean, sunt chiar anii istoriei moderne a orașului nostru. Acești o sută de ani au, cu siguranță,  o valoare neprețuită pentru comunitatea Timișoarei, ei reprezintă un timp în care și absolvenții politehniști au participat la edificarea statutului central-european al Timișoarei, prin pregătirea lor în domenii cheie ale ingineriei și noilor științe tehnice.

Politehniștii timișoreni au contribuit esențial la ceea ce este astăzi Timișoara, fiind prezenți în diverse domenii ale vieții intelectuale, științifice și administrative ale orașului, dar și din diaspora, din toate punctele cardinale în care au fost „ambasadori” ai școlii politehnice timișorene, prin preocupările lor profesionale și prin excelența lor științifică și antreprenorială.

Cercetătorii și universitarii UPT, dar și studenții și absolvenții politehniști, trăiesc astăzi sărbătoarea împlinirii unui centenar de la înființarea acestei prestigioase instituții de învățământ și cercetare, iar lor li se alătură cu bucurie, desigur, toți universitarii timișoreni, atât cei din Universitatea de Vest din Timișoara, cât și cei din celelalte două universități cu tradiție ale Timișoarei, care sunt aliate din acest an într-un proiect al viitorului, dedicat în primul rând orașului nostru, noua Alianță Timișoara Universitară.

La Mulți Ani, Universitatea Politehnica Timișoara!”.

Comentarii

comentarii