Acasă Actualitate Universitatea Politehnica Timișoara, pe locul 2 la nivel național, cu cei mai...

Universitatea Politehnica Timișoara, pe locul 2 la nivel național, cu cei mai mulți cercetători clasificați din țară

DISTRIBUIȚI

Research.com a dat publicității rezultatele celui mai recent clasament al universităților de top din întreaga lume, bazat pe suma valorilor indicelui D (echivalentul indicelui Hirsh luând în considerare doar lucrările din domeniu și citările) ale fiecărui om de știință de top afiliat la o anumită universitate, Universitatea Politehnica Timișoara clasându-se pe un onorant loc 2 la nivel național, din cele 11 instituții de învățământ superior clasificate, singura din Timișoara, având cei mai mulți cercetători clasificați la nivel național.

Mai mult, în cazul domeniului Electronică și Inginerie Electrică, primele 3 locuri din cele 4 clasificate din România sunt ocupate de cercetători din UPT, în timp ce la domeniul Inginerie și Tehnologie, Politehnica timișoreană are un profesor situat pe locul 4 din totalul de 5 clasificate.

Dacă pe plan național UPT a urcat două locuri în clasament față de precedenta ediție (când ocupa locul 4), pe plan internațional, instituția timișoreană de învățământ superior a urcat de pe locul 1900 pe locul 1600, iar pe domeniul Electronică și Inginerie Electrică de pe locul 291 pe locul 290.

Cei patru oameni de știință de top care au ridicat Universitatea Politehnica Timișoara în clasamentele internaționale sunt Radu-Emil Precup (D-index 58), Ion Boldea (D-index 50), Ștefan Preitl (D-index 38) și Liviu Marșavina (D-index 33).

Un om de știință de frunte este considerat un savant cu un indice D (indicele H de disciplină) mai mare decât un prag predeterminat (de obicei 30 sau 40) pentru domeniile lor de studiu.

Procesul de clasare a implicat o analiză atentă a 166.880 de oameni de știință pe Google Scholar, precum și pe Microsoft Academic Graph.

În comparație cu alte clasamente universitare globale, scopul ranking-ului Research.com este de a se concentra în primul rând pe realizările în cercetare ale cadrelor de top care lucrează în instituție, oferind posibilitatea comunității științifice, dar și mediului economic, de a descoperi care sunt experții de frunte în diferite domenii de cercetare.

Procesul de clasare a implicat o examinare detaliată a profilurilor a 166.880 de cercetători de la Google Scholar și Microsoft Academic Graph, din circa 3.000 de instituții.

Comentarii

comentarii