Acasă Actualitate Universitatea „Spiru Haret” Arad a ajuns fabrică de diplome universitare

Universitatea „Spiru Haret” Arad a ajuns fabrică de diplome universitare

DISTRIBUIȚI

În toiul scandalului dintre ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi Universitatea „Spiru Haret”, se desfăşoară fără probleme, înscrierile pentru anul universitar 2009-2010, în întreaga reţea de universităţi din România. La umbra disputelor, există universităţi de stat care, sub „înaltul” gir al ARACIS, ascund de fapt adevărate fabrici de eliberat diplome universitare, unde singurul criteriu de admitere este posesia unei diplome de bacalaureat şi a sumelor percepute drept taxe de studiu care, de fapt, asigură obţinerea diplomei de licenţă chiar şi pentru „studenţi” semi-analfabeţi. Fenomenul se derulează cu ştiinţa şi aprobarea Ecaterinei Andronescu, un ministru care ştie, dar nu reacţionează. Fenomenul este cunoscut, fiind amintit inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, care, însă, nu a oferit niciun caz concret. Facem noi acest lucru, oferind un exemplu elocvent, cel al Universităţii „Aurel Vlaicu”, de stat, din Arad, universitate cotată cu zero stele de CUC, dar care şi-a asigurat  un înalt calificativ din partea unor comisii ARACIS interesate şi bine motivate. Ecaterina Andronescu, prietena rectorului de trei mandate de la Arad, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei Universităţi.
Universitate de zero stele, cuib al corupţiei
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad este o adevărată feudă, unde cuvânt de viaţă şi moarte asupra supuşilor are rectorul cu repetiţie, Lizica Mihuţ. Aceasta a fost aleasă rector de conjunctură în anul 2000, însă, în timp, printr-un adevărat sistem de şantaj, şpăgi şi teroare, a reuşit să se menţină şi să-şi întărească poziţia. A adus universitatea, aşa cum se laudă, de la 2.000 de studenţi, la peste 15.000, în doar câţiva ani, construind un mecanism al fabricării de diplome fără conţinut. Metoda creşterii a fost simplă: renunţarea la orice examen de admitere eliminatoriu şi scoaterea a mii de locuri cu taxă în fiecare an, mult peste normele admise de ministerul care s-a făcut că nu vede. Aşa-zisul examen de dosare înseamnă doar posesia unei diplome de BAC, care asigură deja, cu plata taxei de rigoare, statutul de student şi pentru cei care au reuşit promovarea bacalaureatului după mai multe sesiuni, cu medii la limită. Aceasta este esenţa „managementului strategic” care a condus la creşterea universităţii de stat arădene.
ARACIS şi CUC, la poluri opuse în evaluarea de la Arad
Lizica Mihuţ a solicitat includerea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad în primul lot de universităţi evaluate de ARACIS. Spre deosebire de celelalte zece universităţi vizate, cea arădeană a plătit costul misiunii de vizitare a ARACIS. Nu a fost decât o investiţie profitabilă, deoarece misiunea a fost condusă de un bun şi vechi prieten al Lizicăi Mihuţ, prof. univ. dr. Dumitru Gaşpar, prieten de familie, în a cărei casă din Lipova aceasta a fost deseori invitată. Misiunea a acordat, apoteotic, grad ridicat de încredere pentru universitatea de stat din Arad, închizând ochii la neregulile mari existente: supradimensionarea grupelor de studenţi, cadre didactice care predau discipline pentru care nu au pregătire (inclusiv Lizica Mihuţ, de formaţie filolog, specialistă în gramatica limbii române, care preda…. cursuri de Management strategic la câteva programe master), decanul de la Facultatea de Educaţie Fizică este absolvent de filozofie, directorul Departamentului de Pregătire a Cadrelor Didactice, Dorin Herlo, este inginer chimist, decanul de la Facultatea de filologie – absolvent de „Ştefan Gheorghiu”, decanul de la Facultatea de Ştiinţe economice – fost poliţist. Explicaţia a apărut ulterior: fiul profesorului Dumitru Gaşpar, Păstorel Gaşpar, s-a ales cu post de conferenţiar universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” (post publicat în Monitorul Oficial nr. 220, din data de 09 aprilie 2008), unde au mai predat şi Dumitru Gaşpar însuşi şi chiar şi soţia sa, fostă directoare de liceu din Timişoara, la pensie.
Un control mult mai serios a fost cel al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, care a constatat cât de mult gunoi este ascuns sub covorul de duminică, etalat de Lizica Mihuţ. Controlul a clasat universitatea de stat arădeană printre universităţile cu zero stele, arătând deficienţe grave, cum ar fi nepotismul, toleranţa faţă de plagiat etc. Culmea este că, aproximativ în aceeaşi perioadă, universitatea a fost re-vizitată de altă misiune ARACIS, care a reconfirmat gradul de încredere ridicată. În timpul vizitei au fost prezentate membrilor comisiei, de către cadre didactice, nereguli grave: supradimensionarea grupelor de studenţi (grupe de 80-100 studenţi, mult peste prevederile legale), nedecontarea în termenul legal a notelor de la examene, ceea ce lasă cale liberă corupţiei etc. Cu toate acestea, raportul final, ţinut ascuns mult timp, a copiat practic concluziile primului raport al misiunii conduse de Dumitru Gaşpar, trecând cu vederea neregulile şi ilegalităţile şi menţinând gradul de încredere ridicată pentru universitate. La adoptarea acestuia, profesorul Gaşpar, interesat material în înalt grad prin activitatea sa şi a membrilor familiei sale la universitatea de stat arădeană, a făcut un lobby susţinut pentru aceasta.
Fabrica de diplome merge mai departe
Fabrica de diplome de stat de la Arad merge înainte, beneficiind de toleranţa celor care ar trebui să o oprească. Aici, calitatea educaţiei este dată de absolvenţi pentru care scrisul unei simple cereri ridică dificultăţi insurmontabile şi care ajung pe piaţa muncii cu diplomă de licenţă care ascunde carenţe uriaşe, generate de aşa-zise cadre didactice fără pregătire sau cu dosare fabricate pentru a ajunge la cornul abundenţei salariilor de la stat şi care nu pot concura cu succes pe o piaţo academică de nivel european. La universitatea de stat din Arad, Lizica Mihuţ a îngropat calitatea procesului educativ prin ordinele date profesorilor să nu îşi cadă studenţii la examene. Cei câţiva care au neglijat directiva şi au examinat studenţii în mod real, acumulând o rată mare de restanţieri, au suferit sancţiuni sau au fost supuşi oprobriului colegilor.
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad reprezintă un caz clar de fabricare de diplome fără conţinut, cu complicitatea factorilor de răspundere din minister, care au închis, ani de zile, interesat, ochii la toate neregulile perpetuate aici. Încă nu este târziu pentru readucerea legalităţii în această universitate, unde banul public este utilizat în scopul îmbogăţirii unei clici de acoliţi ai Lizicăi Mihuţ, iar calitatea procesului didactic este ascunsă sub rapoarte fabricate sub dictare de comisii ARACIS, care, în loc să evalueze, oferă certificate de bună purtare în baza unor relaţii de tip mafiot cu conducerea universităţii, în timp ce pentru alte universităţi nu mai au aceeaşi toleranţă faţă de problemele constatate.

Comentarii

comentarii