Acasă Cultura Universul bunicii s-a mutat la Galeria Calina

Universul bunicii s-a mutat la Galeria Calina

DISTRIBUIȚI

Galeria Calina din Timişoara a deschis luni, 2 aprilie, expoziţia „Instalaţiile bunicii”, a artistei Suzana Dan. Aceasta este cea de-a doua expoziţie din programul curatorial Camera Lucida, coordonat de Diana Marincu, la care mai participă artiştii Diana Vidraşcu, Saddo & Heliana, Daniel Djamo, Doru Dumitrescu, Mircea Popescu şi Lea Rasovszky.

 

Artista din Bucureşti a adus la Timişoara o colecţie de fotografii şi picturi care înfăţişează locuri aparent banale din casa şi grădina bunicii sale. Imaginile introduc însă vizitatorul într-o stare de reverie nostalgică, reuşind să trezească la viaţă amintiri vechi, cu perdele prăfuite, mese acoperite cu macrameuri, obiecte de mobilier cu bibelouri, lemne crăpate pentru foc, burlane vechi şi laviţe pentru odihnă.

„Pentru Instalaţiile bunicii e nevoie de un public sensibil şi empatic, care ştie să privească dincolo de etichetă, dincolo de istoria artei, dincolo de spaţiul galeriei şi al muzeului. Grădina bunicii nu este un loc în care obiectele sunt transformate în opere de artă, ci unul în care ele sunt ‹‹salvate››. Nu sunt investite cu valenţe estetice, ci cu o funcţie simbolică. Bunica nu lasă obiectele să moară, ci formează cu ajutorul lor propoziţii şi personaje. Suzana Dan recreează o scenă în care un cap de păpuşă, un ghiveci de flori sau un colţ al casei intră şi ies din contextul lor într-un joc în care graniţa dintre a intui şi a şti, a simţi şi a gândi este mai fragilă ca oricând”, sunt cuvintele curatoarei expoziţiei.

Născută în anul 1976, Suzana Dan a studiat pictura la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, sub conducerea profesorului Florin Mitroi. Este iniţiatorul şi coordonatorul proiectului Noaptea Albă a Galeriilor şi fondator al asociației culturale Ephemair. Începând cu 1998, expoziţiile şi colaborările variate au răspândit lucrările şi instalaţiile ei în muzee, galerii de artă şi spaţii alternative.

Iubitorii de artă pot admira fotografiile şi picturile în spaţiul expoziţional de pe strada Mărăşeşti nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00, şi sâmbăta, între orele 11.00 şi 15.00.

 

 

Comentarii

comentarii