Acasă Actualitate UnLoc, la Timișoara! Persoanele cu dizabilități, sprijinite pentru accesarea și menținerea unui...

UnLoc, la Timișoara! Persoanele cu dizabilități, sprijinite pentru accesarea și menținerea unui loc de muncă

DISTRIBUIȚI

După cum se știe, persoanele cu dizabilități care doresc să muncească întâmpină probleme în găsirea și menținerea unui loc de muncă, în relația cu angajatorul, în procesul de formare și ocupare pe piața muncii.

Persoanele adulte instituționalizate nu sunt sprijinite să-și cunoască drepturile și nu știu că ar putea lucra, iar persoanele cu dizabilități din comunitate, neavând sprijin constant și centrat pe persoană, sunt în risc de instituționalizare.

Fundația de Abilitare Speranța Timișoara, prin programul UnLoc, a implementat proiectul Împreună pe piața muncii, finanțat de către Fundația United Way România cu suma de 172.171 lei, în perioada 1.01.2022 -31.12.2023.

Proiectul Împreună pe piața muncii a ajutat la îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de (re)instituționalizare și asigurarea participării lor în comunitate (prin formare, informare, sprijin) și pe piața muncii (calificare, sprijin în găsirea și păstrarea unui loc de muncă), cu implicarea profesioniștilor din domeniu, a angajatorilor și a comunității locale.

În 24 de luni de implementare a proiectului desfășurat de Fundația de Abilitare Speranța, 140 de persoane cu dizabilități instituționalizate au fost informate cu privire la dreptul lor de a trăi independent și de a avea un loc de muncă și 74 de persoane adulte cu dizabilități au beneficiat de servicii de consiliere în carieră.

De asemenea, 48 de adulți cu dizabilități au participat la activități de dezvoltare a abilităților transferabile, la programe asistate de dezvoltare personală și la sesiuni de educație financiară, precum și la servicii medicale de bază și sesiuni de educație pentru sănătate

1 persoană adultă cu dizabilități a fost susținută pentru absolvirea unui curs de formare profesională, obținând un diplomă de absolvire.

43 persoane cu trecut instituțional au fost sprijinite în demersurile de a-și găsi și menține un loc de muncă prin acompaniament și consiliere vocațională.

13 persoane cu dizabilități s-au angajat pe parcursul proiectului.

34 de angajatori au fost informați în detaliu cu privire la angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități și au fost instruiți privind modalitățile de lucru și serviciile suport pentru persoanele cu dizabilități pe care le angajează.

20.800 de membri ai comunității au fost informați despre proiect prin campanii de conștientizare, apariții în presă, radio, comunicate de presă și întâlniri cu partenerii de proiect.

Sprijinirea persoanelor cu dizabilități pentru integrarea pe piața muncii este esențială pentru promovarea incluziunii sociale și economice. Fundația de Abilitare Speranța, prin programul UnLoc, rămâne în continuare alături de persoanele cu dizabilități cu sau fără trecut instituțional, în procesul de accesare și menținere a locurilor de muncă.

Este important ca aceste eforturi să fie susținute și să implice colaborarea între autoritățile locale, organizații, sectorul privat și al comunități pentru a asigura o abordare holistică și eficientă.

 

Comentarii

comentarii