Acasă Actualitate Upcycle sau cum să dai o viață nouă hainelor tale

Upcycle sau cum să dai o viață nouă hainelor tale

DISTRIBUIȚI
Fashion designer designing, customizing and upcycling clothes while working in workshop for conscious fashion project

Upcycle înseamnă transformarea creativă a unui produs uzat în ceva care poate fi din nou de valoare. Fie că vorbim despre o pereche veche de blugi sau de o rochie de mireasă, prin procesul de upcycling, acel produs capătă un nou scop și „își continuă viața” cu o altă utilitate.

Așadar, dacă vrei să reciclezi hainele, probabil că știi deja că este o modalitate excelentă de a combate fenomenul fast fashion.

În lumea modei, articolele de îmbrăcăminte aruncate la gunoi, materialele textile sintetice și hainele de proastă calitate sunt unii dintre principalii vinovați când vine vorba de poluare. Dacă te interesează viitorul planetei și susții sustenabilitatea mediului, atunci intră în procesul de upcycling.

Există o mulțime de moduri creative prin care poți recicla hainele vechi. Iată cum să profiți de versatilitatea textilelor și să te folosești la maximum de ceea ce ai. Cu ideile noastre de upcycle, vei vedea cât de simplu, amuzant și plin de satisfacții este să le dai o nouă viață hainelor tale.

5 moduri creative de upcycle pentru haine

OK, este timpul să fii creativ! Și dacă nu te consideri o persoană foarte îndemânatică, nu-ți face griji. După cum vei vedea mai jos, nu ai nevoie de o mulțime de cunoștințe pentru a realiza majoritatea acestor proiecte ușoare de upcycle. Poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine:

  1. Taie și coase

O mașină de cusut și o foarfecă pot transforma cu ușurință o piesă de îmbrăcăminte veche în ceva complet nou. Poate că ai o bluză din mătase care nu ți se mai potrivește pentru că ai slăbit sau deții o pereche de blugi care ți-au fost întotdeauna prea mici însă nu ai vrut să renunți la ei deoarece au un material extrem de calitativ. Pur și simplu modificarea hainelor le poate face să se potrivească mai bine și să arate mai la modă dacă intervii asupra lor.

În mod similar, tăierea țesăturii hainelor vechi și coaserea lor împreună este un mod creativ de upcycle pentru a crea piese noi-nouțe. Deși coaserea țesăturilor poate fi puțin provocatoare dacă nu ai experiență cu mașina de cusut, este relativ ușor de învățat, iar rezultatele sunt unele de excepție. Nu se poate compara o haină modificată și cusută la mașina de cusut cu un articol cusut de mână.

  1. Broderia

Totul, de la tricouri de bumbac, pulovere din lână până la blugi, poate fi brodat. Tot ce ai nevoie este un ac și ață de brodat în diferite culori și puțin timp pentru a învăța un nou hobby distractiv. Arta broderiei este o modalitate creativă grozavă de upcycle pentru a aduce valoarea unei piese de îmbrăcăminte vechi sau deteriorate.

Dacă vrei rezultate la un alt nivel, poți apela la ajutorul unei mașini de brodat. Astfel, datorită broderiei computerizate, poți broda orice model dorești pe hainele tale vechi – o floare pe o pereche de blugi, numele orașului tău natal pe un hanorac, silueta pisicii tale pe o geantă textilă sau un soare pe pălăria de vară.

Adăugarea de broderie hainelor tale le va oferi o notă personală de originalitate. De asemenea, transformă o piesă veche în ceva unic pe care vei fi încântat/ă să începi din nou să-l introduci în ținutele tale.

  1. Pictura

Dezlănțuiește-ți latura artistică pictând elemente grafice și modele unice pe haine vechi. La fel ca și broderia, acest lucru îți permite să personalizezi hainele vechi sau deteriorate (o pată inestetică pe un tricou alb se poate transforma într-o floare) și să oferi ceva un aspect nou-nouț.

Pictura este o modalitate excelentă de upcycle pentru haine pentru a acoperi petele sau pur și simplu de a înveseli lucrurile adăugând un strop de culoare hainelor sau accesoriilor tale. Ține cont însă să folosești vopsea specială pentru textile sau încălțăminte.

Woman doing arts and crafts, customizing and upcycling used sneakers in workshop, conscious fashion concept
  1. Vopsitul

Fie că este vorba de rochia veche de domnișoară de onoare sau o cămașă albă cu o pată pe ea, vopseaua poate da o nouă viață unui articol de calitate. Este o idee grozavă să vopsești hainele pentru a ascunde acele pete care nu pot fi îndepărtate.

De exemplu, imprimerul tie-dye se referă la textile vopsite manual și de ceva vreme este un trend important în modă. Efectul tie-dye se obține prin combinarea în mod neregulat a unor coloranți de culori diferite. Așadar, poți să vopsești hainele cu ajutorul unor vopsele speciale (mai închisă decât materialul de bază), un elastic de cauciuc, bicarbonat de sodiu.

  1. Transformarea

O altă metodă de upcycle este să tranformi materialul hainelor vechi într-unul nou cu alt scop. De exemplu, dacă vrei să faci un quilt pentru copii, te poți folosi de hăinuțele care i-au rămas mici și la care nu vrei să renunți și să le trasnformi într-o păturică a amintirilor.

De asemenea, dacă vrei să contribui la mai puțină poluare, nu mai cumpăra pungi de plastic de unică folosință (sau chiar pungi de hârtie) la magazinul alimentar și, în schimb, creează-ți propriile genți de tote ecologice. Poți folosi materialul rezistent de la blugi, pentru a face o sacoșă din denim sau materialul de la o haină din in pentru a face o sacoșă pentru legume.

Cele mai multe articole de modă astăzi sunt fabricate în vrac și au adesea un stil destul de blând. Reutilizarea textilelor oferă posibilitatea de a crea alte produse unice și de a extinde durata de viață a materialului din care au fost create, fără a mai ajunge la groapa de gunoi.

Upcycling-ul poate reduce cantitatea de resurse naturale utilizate în lumea modei. Acest lucru poate ajuta la probleme precum defrișarea sau pierderea fibrelor naturale.

Comentarii

comentarii