Acasă Actualitate UPT -103. Campusul, 100! Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor, la...

UPT -103. Campusul, 100! Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Dacă în 2020, Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit 100 de ani de la înființare, în 2023, an în care care Timișoara a devenit Capitală Culturală Europeană, UPT celebrează Centenarul Campusului Universitar Timișoara.

Atenția se îndreaptă spre impactul pe care acesta l-a avut în ceea este astăzi Timișoara și Politehnica, după 100 de ani de progres.

Zilele Politehnicii programează, în aceste zile, o serie de evenimente ce au în prim-plan istoria de 100 de ani a campusului, rolul Politehnicii în dezvoltarea orașului, a regiunii și chiar a țării, dar și perspectivele de viitor ale Universității Politehnica Timișoara.

Pentru a reaminti ce a însemnat Campusul Universitar Timișoara, care au fost momentele semnificative care s-au întâmplat aici și cum au definit acestea în cei 100 de ani, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat marți, 7 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, în sala Polivalentă a Bibliotecii UPT, evenimentul „Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor”.

Astfel, au fost invitați oameni deosebiți, personalități care au contribuit la evoluția acestei instituții de învățământ care au împărtășit povești, experiențe și amintiri valoroase.

Este vorba de fostul primar al Timișoarei, fost profesor la UPT, Gheorghe Ciuhandu, rectorul Florin Drăgan, Ioan Carțiș, Viorel-Aurel Șerban, Viorel Coifan, Ion Boldea, Vlad Gaivoronschi, Horia Gligor, Bogdan Puriș, Octavian Stăncioiu.

Evenimentul a fost moderat de cunoscutul scriitor Robert Șerban, și el absolvent UPT.

Astfel, unele dintre cele mai autorizate voci au readus în actualitate eforturile de edificare și dezvoltare a campusului, revolta studențească din 1956, apariția și impactul grupului Sigma, istoria MECIPT, Revoluția din 1989, rolul inginerilor în administrație, dezvoltarea industrială a orașului, istoria „muzicală” a campusului, activitățile culturale, rolul Casei Studenților, cum a devenit Timișoara orașul alb-violet, dar și care sunt perspectivele de viitor ale acestei citadele a cunoașterii și inovării.

La 11 noiembrie 2023, UPT sărbătorește 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri a Școlii Politehnice timișorene, Facultatea de Mecanică, o clădire emblematică, atât prin stilul arhitectural, cât mai ales prin funcția pe care a îndeplinit-o.

Data de 11 noiembrie 2023 este, practic, actul de naștere al Campusului Universitar Timișoara, iar cuvintele pe care Regele Ferdinand le-a rostit atunci și care au devenit motto-ul Politehnicii timișorene – „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domneşte într-însa” – s-au întipărit adânc în conștiința bănățenilor.

Ulterior, baza materială a Politehnicii timișorene se dezvoltă în ritm alert, ajungând în prezent la 100 de imobile ce stau mărturie a tuturor evenimentelor din ultima sută de ani și care constituie un patrimoniu neprețuit nu doar al universității, ci al întregului oraș.

În timp, Timișoara s-a schimbat, iar la dezvoltarea modernă a orașului o contribuție esențială a adus-o Politehnica.

 

Comentarii

comentarii