Acasă Actualitate UPT celebrează 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”

UPT celebrează 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”

DISTRIBUIȚI

În perioada 23-24 iunie 2022, la Timișoara se desfășoară simpozionul internațional „Der Wille zur Veränderung – das ist die Realität – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”.

Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Științe ale Comunicării și Biblioteca UPT sunt parteneri ai conferinței internaționale organizată la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa din Germania (German Culture Forum for Central and Eastern Europe).

Evenimentul de marcă de la Timișoara, desfășurat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, este o inițiativă lăudabilă de a restitui publicului memoria grupului de scriitori de etnie germană din Banat, grup fondat la Timișoara, în 1972.

De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara a mai găzduit, în 2019, o lansare de carte – „Biciul disprețului. Povestea unui stigmatizat”, de Franz Xaver Kappus, un scriitor și jurnalist de etnie germană născut la Timișoara și devenit celebru în întreaga lume în primul rând ca destinar al scrisorilor marelui poet Rainer Maria Rilke („Scrisori către un tânăr poet”), publicate în 1929 -, eveniment la care au participat doi membri cofondatori ai Grupului de acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), William Totok și Werner Kremm, care au realizat studiul introductiv, respectiv traducerea din germană.

La conferință vor lua parte foști membri ai Grupului de Acțiune Banat, precum Albert Bohn, Richard Wagner, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Ernest Wichner și Werner Kremm, alături de personalități din mediul universitar și cultural, critici și istorici literari, publiciști și jurnaliști.

Simpozionul va avea loc joi, 23 iunie 2022, între orele 14:00-18:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (Bv. Vasile Pârvan nr. 4 A) și vineri, 24 iunie 2022, între orele 9:45-13:15, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara (Bv. Vasile Pârvan nr. 2).

La această manifestare științifică vor fi prezenți participanți din Germania, Austria, Ungaria și România, care vor celebra 50 de ani de la înființarea acestui grup care marchează un punct culminant al literaturii de expresie germană din România.

Mai multe detalii despre acest eveniment, precum și programul conferinței, se regăsesc pe pagina: https://kulturforum.info/de/termine/veranstaltungen/1023892-der-wille-zur-veraenderung-das-ist-die-realitaet

Comentarii

comentarii