Acasă Actualitate UPT, cu sprijinul specialiștilor din Serbia, vrea să controleze migrația insectelor în...

UPT, cu sprijinul specialiștilor din Serbia, vrea să controleze migrația insectelor în agricultura din Timiș

DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) vine în sprijinul fermierilor și implementează, începând din luna iunie 2019, în calitate de partener, proiectul “Managementul integrat al relației climat -migrația insectelor în Banatul central și Timiș.

Activitățile se desfășoară în parteneriat cu Primăria orașului Zrenjanin din Serbia, iar proiectul a fost lansat joi, 12 septembrie 2019, la Facultatea de Mecanică din cadrul UPT.

Prof. univ. dr. Dumitru Țucu, expert I, a explicat că scopul proiectului vizează consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității.

Totodată, universitatea vizează și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare-dezvoltare.

Proiectul implică realizarea unor activități specifice cum ar fi: dezvoltarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor, traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, organizarea unei conferințe internaționale pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie, crearea unui web-site demonstrativ integrat etc.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România –Serbia.

”Acest proiect este foarte util pentru fermieri pentru că există specii de insecte care sunt foarte dăunătoare culturilor, cu atât mai mult cu cât o specie de insecte este polifagă. Mai grav, cu cât sunt tot mai accentuate schimbările climatice, insectele nu au rămas insensibile la aceste schimbări și se adaptează foarte repede realității, cu cât multe specii din monofage au devenit polifage sau extrem de polifage și chiar s-au obișnuit cu tratamentele cu pesticide și nu mai sunt afectate”, a spus prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

Comentarii

comentarii