Acasă Actualitate UPT și FABER au lansat Bright Cityscapes: Mirroring the Ecosystem, în programul...

UPT și FABER au lansat Bright Cityscapes: Mirroring the Ecosystem, în programul deschiderii Timișoara 2023

DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara și FABER au organizat sâmbătă, 18 februarie 2023, o conferință de presă pentru lansarea expoziției Mirroring the Ecosystem, organizată la sediul FABER (17 – 26 februarie) și ulterior în spațiile UPT, din cadrul proiectului Bright CityScapes, eveniment înscris în programul deschiderii oficiale Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și derulat în comun de cele două instituții.

Expoziția previzualizează o cercetare continuă și multifocală asupra economiei Timișoarei. Deoarece conceptul de „oglindire” în științele sociale reprezintă un comportament inconștient prin care o ființă imită o alta, expoziția oferă un tablou de reflecție, un inventar și o interconectare tangibilă a competențelor, datelor, locurilor, tehnologiilor și produselor. În ansamblu, spațiul reflectă asupra stării actuale a designului în oraș și a rolului său ca disciplină invizibilă sau vizibilă, fundamentală pentru economia locală și legătura cu aprovizionarea sau cererea globală.

În debutul conferinței de presă, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre deschiderea pe care instituția pe care o conduce o acordă evenimentelor culturale, în special în acest an, al Capitalei Culturale Europene, care, printr-o coincidență fericită, concide și cu aniversarea a 100 de ani de campus universitar în Timișoara, mai precis de la inaugurarea, în prezența Regelui Ferdinand, a Facultății de Mecanică, prima clădire proprie a Politehnicii timișorene. În același context, rectorul UPT a precizat că acum, după un secol în care campusul universitar a crescut și a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea modernă a orașului și a zonei, Universitatea Politehnica Timișoara a lansat conceptul de Campus Creativ UPT, prin care întreaga comunitate academică, profesori, studenți, dar și partenerii din mediul economic, sunt încurajați să inoveze, contribuind astfel la crearea lumii de mâine, expoziția Bright City Scapes fiind, din acest punct de vedere, o reflectare a noii viziuni și a strategiei UPT.

Tot în cadrul deschiderii, Oana Simionescu, din partea FABER, a prezentat conceptul care a stat la baza expoziției, munca depusă pentru pregătirea și realizarea acesteia, dar și etapele care vor urma în cadrul proiectului.

Nu în ultimul rând, curatorul expoziției, Martina Muzi, a prezentat jurnaliștilor, în cadrul unui tur, scopul expoziției, modul de realizare a acesteia, dar și imensa muncă de cercetare care a fost depusă pentru documentarea proiectului.

Bright Cityscapes este un program multidisciplinar al cărui scop este de a crea un laborator de design pentru oraș – unul interesat să observe, să răspundă și să acționeze asupra urgențelor contemporane prin intermediul disciplinei de design, arhitectură și cultură digitală. Pornind de la o cercetare conturată în jurul ecosistemul productiv și academic al Timișoarei, programul reunește gânditori internaționali, designeri, sociologi, rețele creative, mediul academic, instituții și companii.

Spațiul expozițional aduce împreună cercetări bazate pe date, colecții de obiecte, componente, materii prime și documentație fotografică. Obiecte banale, cu funcții, forme și substanțe diferite, sunt împrumutate de la companii, din liniile lor de producție. Componentele sunt extrase de pe liniile de asamblare și prezentate într-o stare temporară, înainte de a fi ascunse în interiorul unor obiecte tehnologice complexe, sau transformate în altceva.

Fotografiile ilustrează perspective asupra unor spații inaccesibile, unde zone ale fabricilor, muncitorii, mașinile și infrastructurile sunt în funcțiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în spatele ușilor închise. Grafica informativă contextualizează cele mai relevante active ale economiei locale, prezentând nu numai un portret al orașului în ceea ce privește cifra de afaceri, angajații și canalele de distribuție, ci și legând principalele sale companii de marea rețea de import/export care începe, traversează sau se termină în zona metropolitană a orașului.

Întreaga instalație este produsă în cadrul centrelor industriale locale. Ansamblul expozițional folosește mobilierul uzual al liniilor de asamblare ale fabricilor și regândește designul acestora pentru a găzdui elementele materiale și vizuale ale cercetării. Fiind un sistem modular care reflectă repetiția și standardizarea industriei de producție globale, compoziția generală creează premisele unei reflecții asupra dependenței contemporane dintre forțele de producție locale și multinaționale.

Mirroring The Ecosystem este începutul unei investigații care pornește din Timișoara, iar apoi construiește noi traiectorii cu scopul de a dezvălui narațiuni contemporane prin și despre design. Fiind prima componentă a programului Bright Cityscapes, aceasta face parte dintr-o serie de activități care includ o serie de conferințe, expoziții și un program academic, al căror scop este de a facilita colaborările, de a iniția inițiative ludice și de a infuza sectoarele creative, educaționale și productive ale Timișoarei cu noi energii.

Proiectul (accesibil la adresa http://brightcityscapes.eu) este co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Flex.

Curator: Martina Muzi

Echipa de coordonare a programului: Oana Simionescu (FABER), Loredana Gaiță (UPT).

Echipa de producție a expoziției: Anabella Costache, Bianca Schick.

Echipa programului: Cristian Blidariu, Diana Caducenco, Victoria Cociotă, Alexandru Luca, Ionel Mărgineanu, Ema Prisca, Roxana Sîrbu, Florin Unguraș, Mihaela Tilincă.

Comentarii

comentarii