Acasă Eveniment Urşii de la Zoo Reşiţa – vedete naţionale

Urşii de la Zoo Reşiţa – vedete naţionale

310
DISTRIBUIȚI

zoo resitaUn reportaj al unei televiziuni centrale  declanşează scandal la Reşiţa

Reşiţa are, în urma derulării unui program guvernamental, cea mai modernă grădină zoo din vestul ţării. Cei care au vizitat acest obiectiv au putut vedea, însă, că nu toate animalele beneficiază încă de condiţii europene de găzduire.

Urşii, de pildă, au rămas în vechile cuşti, pe motiv că ursoaica trebuia să nască. Un post TV central a prezentat duminică seara un reportaj referitor la cum sunt trataţi urşii aflaţi în captivitate, în special exemplarele din grădinile zoologice. Între unităţile de acest gen, autorul reportajului o includea şi pe cea de la Reşiţa. Autorii materialului susţineau că animalele de aici sunt ţinute în condiţii improprii, departe de standardele europene şi, la un moment dat, chiar s-a vorbit de un aşa zis trafic cu animale, pornind de la informaţia că, în urmă cu câteva luni la Grădina Zoologică „prof. Ion Crişan“ Reşiţa o ursoaică ar fi fătat doi pui, iar în momentul documentării ar mai fi fost doar unul singur. De aici şi suspiciunea că ursuleţul ar fi dispărut în condiţii misterioase şi nu ar fi exclus să fi ajuns pe mâna traficanţilor de animale. Cele afirmate de realizatorii reportajului au fost, poate involuntar, întărite de răspunsurile contradictorii date de doi oficiali ai primăriei. În timp ce administratorul grădinii zoologice, Dorel Ianoşi, susţinea că ursoaica fătase un singur pui, directorul tehnic, Titiana Cătană, ar fi spus că, din ce ştia de la şedinţele operative, ar fi fost vorba de doi pui de urs. Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, s-a dovedit extrem de indignat de cele prezentate în reportajul televizat, dar şi surprins că ştirea a fost preluată de presa locală, fără să i se ceară un punct de vedere. Primarul Reşiţei a explicat că probabil povestea puiului de urs ar fi plecat de la nişte persoane din Zărneşti-Braşov, care s-ar fi interesat de cumpărarea unui astfel de animal.
„Le spunem în continuare: vă putem oferi ce doriţi, dar nu gratuit. La schimb sau pe bani. Pe banii reşiţenilor nu-mi permit să ofer gratuit animale solicitate, a afirmat Mihai Stepanescu. Am înţeles că au fost nemulţumiţi de răspunsul primit, n-au venit singuri, ci cu unii care nu s-au legitimat, de la un post naţional de televiziune, n-au plătit nici biletul de intrare, dar trecem peste asta. Interesul naţional primează, am înţeles acest lucru, i-am respectat şi le-am dat posibilitatea să se documenteze însă, de la noi au luat doar informaţii trunchiate.“

Edilul-şef spune că are încredere în angajaţii primăriei şi nu ştie ca vreun coleg de-al său să fie sau să fi fost implicat în vreo tranzacţie cu animale de la grădina zoologică.

Titiana Cătană merge şi ea pe varianta răzbunării plecând de la o întâmplare petrecută nu cu mult înainte de apariţia reportajului: „Ceea ce nu s-a dat în materialul televizat este faptul că, în aceeaşi zi, colegul nostru de la grădina zoologică a fost contactat telefonic de cineva care s-a dat reprezentantul unui om de afaceri ce ar cumpăra un pui de urs. Bineînţeles că a fost refuzat, dar asta nu a fost dat în reportaj“.

Cât priveşte numărul puilor de urşi fătaţi, directorul tehnic are o explicaţie…tehnică: „Cei de la grădina zoologică mi-au spus că ar fi vorba de doi pui însă, la ieşire din bârlog, ursoaica a ieşit doar cu unul. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat“.

Ultimul cuvânt îl are tot primarul Stepanescu: „Nu a văzut nimeni doi pui de urşi, îar dacă a văzut să ne demonstreze că aşa a fost. A fost o ştire de dragul senzaţionalului şi nu accept aşa ceva. Mai multă transparenţă ca la primăria noastră nu cunosc la nici o primărie din vecinătatea Reşiţei, ca să nu zic, din judeţ. Eu ţin la colegii noştri, însă dacă cineva a făcut cea mai mică abatere, să răspundă“.

Comentarii

comentarii