Acasă Actualitate USAMV Banatul, în pericol? 700 de revoluţionari vor să vină să ia...

USAMV Banatul, în pericol? 700 de revoluţionari vor să vină să ia terenurile agricole

DISTRIBUIȚI

usamv timioaraTerenurile agricole, mai ales dacă sunt de calitate, dar şi cele situate intravilan au fost întotdeauna puncte de atracţie pentru afaceriştii imobiliari. Cu mult curaj „revoluţionar”, unii privesc chiar şi spre loturile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Rectorul USAMVB prof. Cosmin Popescu vrea să protejeze aceste terenuri din patrimoniul Universităţii şi cere sprijinul parlamentarilor să-i susţină demersul.
„Eu, în calitate de rector, am iniţiat un demers pentru ceea ce înseamnă protejarea terenurilor USAMVB. Este o solicitare şi vă rog. Se discută că nu ştiu câte sute de revoluţionari vor să vină să ia terenurile USAB. Mi s-a transmis acest lucru din zona Prefecturii (…). Vreau să spun că acei 700 de revoluţionari care şi-au vândut drepturile nu mai sunt 700, ci probabil 1 sau 2 oameni cu interes. Eu înţeleg zona de business foarte bine (…) şi ştiu ce înseamnă profitul şi optimizarea unui profit, dar nu prin orice metodă. Este un alt lucru care vreau să se ia în calcul, să sprijiniţi solicitarea Universităţii noastre, terenul să rămână doar al USAMVB, indiferent de cine este rector”, a declarat rectorul Cosmin Popescu la o recentă întâlnire cu agricultorii din vestul ţării.
Pe de altă parte, agricultorii bănăţeni sunt nemulţumiţi, la rândul lor, de cadastrare, problemă care trenează de 26 de ani şi care trebuie rezolvată de grabă, pentru că din anul 2020, dacă România nu va avea cadastrarea, va avea probleme fiecare fermier sau agricultor la plata subvenţiilor.
„Din 2020, când se va discuta o nouă politică agricolă comună, în care se vor acorda plăţi pe fermă, nu va putea să plătească fermierii români. Marea problemă pentru fermierul român este birocratizarea. Tot mai mult creăm birocraţie excesivă, fără ca cineva să ne-o ceară. Noi facem Ghiduri de proceduri care exced regulamentelor europene. Dacă nu vom simplifica – şi nu vom avea absorbţie în 2017 pe fondurile europene, şi să le lansăm pe toate măsurile pentru a avea efect economic în agricultură mâine, nu în 2020 -, nu vom reuşi să ne atingem obiectivul de a fi fermier competitiv”, au spus fermierii bănăţeni.

Comentarii

comentarii