Acas─â Politica USL 2

USL 2

785
DISTRIBUIȚI

A ├«nceput s─â func╚Ťioneze, pentru moment netransparent, alian╚Ťa PNL-PSD. Pentru cine ╚Ötie s─â descifreze secretele de la v├órful politicii de la Bucure╚Öti. Iar primul rezultat previzibil este am├ónarea dezbaterii ╚Öi vot─ârii mo╚Ťiunii de cenzur─â pentru data de 1 octombrie. Cruci╚Ťi-v─â! De mai multe ori! ╚śi am toate motivele s─â v─â ├«ndemn s─â face╚Ťi acest lucru odat─â cu mine.

Mo╚Ťiunea de cenzur─â ce reprezint─â ea? O expresie a voin╚Ťei politice a unor parlamentari de a da jos de la putere un Guvern pe care ├«l apreciaz─â drept nociv pentru ╚Ťar─â. ├Än scopul aducerii la Palatul Vctoria a unui nou Executiv. Conform spiritului ╚Öi literei Constitu╚Ťiei ╚Öi practicii de p├ón─â acum, procesul declan╚Öat trebuie s─â se desf─â╚Öoare de ├«ndat─â. Pentru c─â altfel statul intr─â ├«n criz─â. ╚śi sufer─â pierderi din ce ├«n ce mai mari. E ca un bulg─âre de z─âpad─â care se rostogole╚Öte, transform├óndu-se ├«n avalan╚Ö─â. ╚śi dac─â mo╚Ťiunea de cenzur─â nu este votat─â avem un semnal necesar. O dovad─â c─â Guvernul este valid. ╚śi c─â, ├«n ciuda opozi╚Ťiei, poate s─â conduc─â ├«n continuare administra╚Ťia public─â central─â. Cu alte cuvinte, locomotiva merge ├«nainte. Dac─â mo╚Ťiunea de cenzur─â prime╚Öte voturile majorit─â╚Ťii, respectiva locomotiv─â este ├«nlocuit─â din mers. Acesta este un mecanism normal, care func╚Ťioneaz─â ├«ntr-un stat normal. PNL ╚Öi PSD ├«ncearc─â ├«ns─â ast─âzi s─â r─âstoarne aceast─â logic─â. PNL ac╚Ťioneaz─â pe fa╚Ť─â, iar PSD ├«n mod pervers.

Liderii PNL ├«╚Öi anun╚Ť─â inten╚Ťia de a pune ├«n discu╚Ťie ╚Öi de a vota mo╚Ťiunea de cenzur─â introdus─â de o alt─â combina╚Ťie aparent ├«mpotriva firii, de USR ╚Öi AUR, abia pe 1 octombrie. P├ón─â atunci, Guvernul ar urma s─â func╚Ťioneze cu puteri depline, chiar dac─â o bun─â parte dintre mini╚Ötri sunt interimari ╚Öi numero╚Öi secretari de stat ╚Öi prefec╚Ťi sunt arunca╚Ťi pe horn. ├Än acest interval de timp, ├«n mare secret, se va redistribui ca╚Öcavalul puterii. Miile de func╚Ťii bine pl─âtite ├«n consiliile de administra╚Ťie ale regiilor ├«n care statul de╚Ťine ac╚Ťiuni. Provizoratul este de natur─â s─â blocheze ├«ntreg programul de Rezilien╚Ť─â ╚Öi Redresare ├«n care ╚Öi a╚Öa Rom├ónia este extrem de ├«nt├órziat─â. Dac─â nu care cumva corijent─â. Criza ├«i ╚Ťine ├«n loc pe investitori. ╚śi este ╚Öi firesc. Nimeni nu-╚Öi plaseaz─â banii ├«ntr-o at├ót de mare incertitudine politic─â. Guvernul ├«╚Öi pierde capacitatea de a adopta m─âsuri energice ├«ntr-o perioad─â ├«n care acestea sunt indispesabile. Iar leul se depreciaz─â vertiginos. Gaura din buzunarul cet─â╚Ťeanului cre╚Öte indiscutabil mai mult dac─â starea de incertitudine persist─â. Un stat normal la cap nu-╚Öi poate permite s─â treac─â prin furtun─â ├«ntr-o pozi╚Ťie de ╚Öpagat.

Prin urmare, inten╚Ťia deja anun╚Ťat─â de a ob╚Ťine ast─âzi o am├ónare a deznod─âm├óntului p├ón─â la 1 octombrie este de-a dreptul criminal─â din punctul de vedere al interesului na╚Ťional. Aceast─â am├ónare ├«ns─â nu poate fi ob╚Ťinut─â f─âr─â acordul ╚Öi voturile PSD. Iar PSD se pare c─â ├«ncearc─â s─â ac╚Ťioneze ├«n acest sens. Asupra conducerii acestui partid se exercit─â ├«n for╚Ť─â levierul statului subteran. ╚śi al factorului extern. Dar mai cu seam─â sociali╚Ötilor li s-a ar─âtat momeala. Ca╚Öcavalul puterii. Acele pozi╚Ťii b─ânoase de care vorbeam. Negocierile sunt ├«n toi. Adic─â t├órgiuala. Pe seama cet─â╚Ťeanului. Ast─âzi vom vedea care este deznod─âm├óntul. P├ón─â una alta, ╚Ötim c─â Florin C├«╚Ťu este o s─âgeat─â. ╚śi ac╚Ťioneaz─â ca atare. Circul─â fel de fel de scenarii care ├«ncearc─â s─â explice a cui s─âgeat─â e Florin C├«╚Ťu. ├Än parantez─â fie spus, nu este deloc exclus s─â fie o s─âgeat─â tras─â simultan de mai multe arcuri. Ceea ce ├«n plan fizic este imposibil, ├«n plan politic e posibil.

Comentarii

comentarii