Acasă Actualitate USR a lansat războiul apei potabile din Beregsău Mare și Beregsău Mic

USR a lansat războiul apei potabile din Beregsău Mare și Beregsău Mic

DISTRIBUIȚI

USR-iştii timişeni susţin că apa din Beregsău Mare şi Beregsău Mic nu ar fi potabilă, după ce Cătălin Sfarghiu, președintele Filialei USR Săcălaz, a comandat două analize privind apa de la rețea pentru cele două localităţi, întrucât este prezent manganul, element cu efecte nocive asupra organismului.

„Rezultatele sunt foarte clare: apa nu este potabilă, motivul principal fiind prezența manganului în apa potabilă.

Care sunt efectele toxice ale manganului? În cazul concentrației ridicate de mangan, cele mai afectate organe sunt creierul și sistemul nervos. Prezența ridicată a manganului are cele mai grave efecte asupra copiilor. Studiile evidențiază o asociere între expunerea la mangan și hiperactivitatea, scorurile IQ mai slabe, problemele de memorie și atenție la copii. Studiile au concluzionat și raportat faptul că în 12 din 14 cazuri, manganul a fost asociat cu o inteligență și o dezvoltare mentală mai slabă. 7 studii au raportat o legătură directă între expunerea la mangan și problemele de comportament. Foarte important de reținut este faptul că, copiii absorb și rețin în corp mai mult mangan decât adulții.

Primăria Comunei Săcălaz, prin intermediul paginii de Facebook, a publicat mai multe buletine de analiză, însoțite de câteva rânduri în care au anunțat faptul că din punct de vedere microbiologic, calitatea apei este în conformitate cu legislația în vigoare.

”Prima regulă pentru sănătate este să bem apă. Având în vedere câtă apă bem toată viața, contează foarte mult cantitatea și calitatea apei pe care o consumăm.

În țara noastră, apa potabilă este definită și reglementată prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, completată și modificată prin Legea nr. 311/2004.

În acest sens, vă punem la dispoziție Raportul de Incercare -APA (locatie: Beregsău Mare, Beregsău Mic, comuna Săcălaz) emis de Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, în care este prezentat rezultatul examenului microbiologic, iar proba de apă analizată corespunde microbiologic la parametrii solicitați de lege”, precizază Primăria Săcălaz.

”Potabilitatea apei rezultă din analize microbiologice și FIZICO-CHIMICE, conform legii 458/2002. Dacă citim analizele, vom vedea că apa este potabilă DOAR din punct de vedere microbiologic, fiind depășite grav limitele admise de lege din punct de vedere fizico-chimic.  Mangan cu limita depașită față de cea admisă de lege; Fier cu limita depășită față de cea admisă de lege; Turbiditate cu limita depașită față de cea admisă de lege; Amoniu cu limita depașită față de cea admisă de lege; Miros cu modificari, deci nu este conform legii”, spun cei din USR Timiş.

Ei consideră că se încearcă inducerea în eroare a populaţiei şi îl acuză pe primar de acest lucru.

”De ce se încearcă inducerea în eroare și dezinformarea populației oferind doar parțial informații din lege? Cum îndrăznesc să ne pună familiile în pericol din nepăsare, nesimțire și incompetență? Domnule primar, domnilor care administrați această comună: chiar nu va pasă de sănătatea copiilor din aceste localități? Nu există scuză pentru așa ceva, nu se poate justifica această atitudine nici măcar prin jocuri politice, corupție sau incompetență. Ați depășit o linie roșie, iar părinții și bunicii din localitate nu vă vor ierta minciunile!”, a declarat Cătălin Sfarghiu, președintele USR Săcălaz.

Ultimul anunț, postat joi, 25 iulie, pe pagina de Faceook a Primăriei Săcălaz spune că ”în data de 31 iulie și 1 august se va întrerupe furnizarea apei în Beregsău Mic pentru lucări de spălare, igienizare și dezinfecție a rețelei de distribuție a apei cât și a forajelor”.

Comentarii

comentarii