Acasă Actualitate USR Timiş cere explicaţii, la Bucureşti, despre circulaţia vaporaşelor pe Bega

USR Timiş cere explicaţii, la Bucureşti, despre circulaţia vaporaşelor pe Bega

DISTRIBUIȚI

lansare vaporas pe bega 43269000Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi a primit răspuns, luni luni, 19 martie a.c. la o întrebare pe care a adresat-o la jumătatea lunii februarie reprezentanţilor Ministerului Apelor şi Pădurilor cu privire la situaţia în care se află documentaţia necesară modificării Legii de funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor, astfel încât să  permită preluarea atribuţiilor de administrare/coordonare a navigaţiei pe Canalul Bega de către Administraţia Naţională Apele Române.

Ministrul Apelor şi Pădurilor Ioan Deneş comunică faptul că demersul iniţiat în acest sens de ministerul pe care îl conduce nu a fost finalizat. Cauza ar fi reprezentată de un aviz cu observaţii primit în cursul procesului de avizare interministerială din partea Ministerului Justiţiei, care semnalează că “bunurile imobile ce ar putea face obiectul de activitate al structurii a cărei înfiinţare era propusă (Administraţia Căii Navigabile a Canalului Bega) sunt de natura celor prevăzute de articolul 136 din Constituţia României, respectiv de Legea nr. 213/1998”.

Din răspuns mai rezultă şi că: “s-ar impune o reconsiderare a abordării, în sensul iniţierii unui proiect de lege, pentru a răspunde reglementărilor constituţionale referitoare la caracterul inalienabil al bunurilor aflate în proprietate publică, respectiv prevederilor conţinute în articolele 23 şi 25 din Ordonanţa Guvernului nr. 22/1999 (modificată de Legea nr. 235/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei privind administrarea porturilor şi căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare).”

Cum intervalul rămas până când Municipalitatea Timişoarei ar putea fi pusă în situaţia de a returna finanţarea europeană primită în cadrul proiectului de reabilitare a malurilor Canalului Bega, pe fondul presiunii din ce în ce mai crescute a timpului, Nicu Fălcoi a adresat marţi, în cadrul sesiunii săptămânale de Declaraţii politice, un apel tuturor colegilor parlamentari, cu precădere celor aparţinând actualei majorităţi politice PSD-ALDE.

Conţinutul integral al declaraţiei:

“Apel la implicare pentru evitarea eşecului proiectului cu finanţare europeană vizând amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean.

Stimaţi colegi,

Mă adresez astăzi dumneavoastră cu o solicitare care îi vizează în primul rând pe colegii parlamentari de Timiş, indiferent de culoarea lor politică, dar şi pe toţi cei care doresc să ne sprijine într-un demers util şi foarte necesar în acest moment Timişoarei.

Despre ce este vorba concret? În baza unui proiect finanţat din fonduri europene, Municipalitatea din Timişoara a achiziţionat mai multe vaporaşe destinate transportului de pasageri şi navigaţiei pe Canalul Bega. Ulterior s-a aflat că din pricina neclarităţilor legate de regimul juridic  al Canalului Bega şi a dubiilor legate de cui ar trebui să-i aparţină viitoarea Administraţie a Căii Navigabile a Canalului Bega (să fie, adică, în subordinea Ministerului Transporturilor sau să funcţioneze sub coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor), circulaţia acestor vaporaşe pe Bega este, practic, imposibilă.

Despre căile şi posibilităţile legale de înfiinţare a acestei administraţii s-a tot vorbit multă vreme, într-un veritabil ping-pong al declaraţiilor făcut între reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene şi cei ai unor ministere. Rezultatele acestor declaraţii, însă, au tot întârziat să apară. Periclitată de această tergiversare este însăşi soarta finanţării europene a proiectului. În joc se află 6 milioane euro bani europeni, care au fost utilizaţi pentru reabilitarea malurilor Canalului Bega şi pe care, dacă proiectul eşuează, Municipalitatea va trebui să îi returneze.

Probabil că nu este acum momentul potrivit să căutăm vinovaţi şi responsabili. Deşi e lesne de înţeles, la o analiză atentă, că vinovăţiile şi responsabilităţile sunt foarte împărţite.

Adresez, pe această cale, un apel colegilor noştri parlamentari din PSD şi ALDE, cărora le solicit să-şi folosească puterea de convingere şi influenţa conferită de majoritatea politică pe care o deţin şi să ajute la iniţierea şi trecerea proiectului de lege sau a OUG-ului necesar.

Aş iniţia eu acest proiect, dar, fiind în Opoziţie, şansele de a-l trece sunt foarte mici sau chiar inexistente, aşa că vă solicit să-mi acordaţi sprijinul sau să-l iniţiaţi dumneavoastră, fiindcă este realmente complet neimportant cine va fi iniţiatorul acestui proiect atâta vreme cât el va putea oferi o rezolvare acestei probleme.

Evident că soluţia cea mai rapidă ar fi adoptarea unei OUG. 

Stimaţi colegi, dacă doriţi să dovediţi că vă pasă cu-adevărat de Timişoara, ACUM aveţi ocazia să o faceţi, sprijinind parcurgerea cu maximum de celeritate a tuturor paşilor necesari. (…).”

Comentarii

comentarii