Acasă Politica USR Timișoara: ”Comisia de etică pentru Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, o...

USR Timișoara: ”Comisia de etică pentru Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, o „desfășurare de forțe” de neînțeles”

DISTRIBUIȚI

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, dar acest proiect nu este doar al Timişoarei ci al întregii regiuni. Energia din jurul său ar trebui să treacă granițele şi să aibă impact nu doar în rândul timişorenilor, ci pentru toți locuitorii Banatului istoric. Patru parteneri importanţi şi-au asumat împreună această candidatură: Asociaţia Timişoara CCE, Primăria Timişoara, Consiliu Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii. Juriul ce a atribuit titlul orașului nostru aparţine Comisiei Europene şi este format din 12 experţi, 10 fiind numiţi de instituţiile europene şi doi de către Ministerul Culturii. Acest juriu are și rolul de a monitoriza buna implementare a proiectului.

”În virtutea faptului că Primăria este principalului finanţator al proiectului, primarul a hotărât recent că Primaria este datoare să-și constituie o Comisie de etică pentru a monitoriza activitatea Asociației. Comisia este compusă din consilierul personal al domnului primar, domnul Cătălin Iapă și din înca patru cadre universitare de la Universitățile de Medicină, Științe Agricole, Politehnică, aceste persoane fiind membre ale comisiilor de etică din instituțiile în care își desfășoară activitatea.

Ceea ce ignoră domnul primar este că pentru a fi membru în comisia de etică a unei asociații culturale trebuie să cunoști domeniul. Codurile de etică nu sunt unice, ci reprezintă o expresie proprie și specifică fiecărei branșe. Ele acoperă întreg spectrul de acțiune al organizației sau al echipei de proiect. Mai mult, BidBookul (dosarul de candidatură) prevede faptul că structura de conducere și administrație își are fundamentul în ONG-ul cultural independent Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, directorul executiv fiind autoritatea de decizie sub îndrumarea Consilului Director. Reprezentantul Primăriei în Consiliul Director este desemnat de către primarul Timișoarei și are rol în asigurarea sustenabilității financiare, asigurarea networkingului la nivel European şi asigurarea suportului tehnic în oraș (Bidbook, p. 84). Legat de membrii Asociației, profesionalismul este asigurat prin aplicarea regulii non-interferenței, care impune ca membrii Consiliului Director (al Asociației Timișoara CCE) să evite orice conflicte de interese, regula fiind monitorizată de Consiliul de Audit, Guvernanță Culturală și Etică, în baza legislației naționale în vigoare și a standardelor de bună practică prevăzute de Governance Code Cultuur (Bidbook , p. 85).

Dacă există deja prevăzută structura Consiliului de Audit, Guvernanță Culturală și Etică, dacă există monitorizare din partea Comisiei Europene, ne întrebăm: de ce este nevoie de Comisia de Etică numită de primar şi subordonată acestuia? Ce competenţe în management cultural au membrii acestei comisii?

Cu atât mai mult cu cât Articolul 13 din Decizia de nominalizare specifică foarte clar că: „Odată ce o CEaC (Capitală Europeană a Culturii) a fost desemnată, ea intră în «Etapa de monitorizare». Juriul va colabora cu CEaC pentru asigurarea calității necesare pentru menținerea mărcii CEaC și oferirea de consiliere și experiență”. Această propunere, a unei Comisii de Etică, a cărei componenţă ridică mari semne de întrebare privind competenţa în mediul şi managementului cultural, în pofida titlurilor universitare, este din nou o dovadă clară a modului de conducere autoritar şi lipsit de deschidere pe care domnul primar o impune la toate nivelurile din administraţia Timişoarei.

Postul de primar este în primul şi primul rând un post de responsabilitate publică, în slujba cetăţenilor şi al binelui comun. Câștigarea alegerilor nu conferă drepturi absolute de impunere a propriei viziuni; la acest capitol comportamentul primarului aminteşte foarte mult de liderul actualei majorităţi guvernamentale.

USR Timișoara consideră că singura autoritate îndreptățită să constituie Consiliul de Audit, Guvernanță Culturală și Etică este, conform dosarului de candidatură, Asociația Timișoara CCE. În plus existența monitorizării din partea Juriului Comisiei Europene, monitorizare din punct de vedere managerial, conceptual și etic, face caducă orice ingerință din partea Primăriei.

Cerem Primăriei Timişoara să nu părăsească cadrul asumat prin candidatură şi să depună toate eforturile necesare pentru a-şi respecta angajamentele, ţinând cont că există un Cadru European care ar trebui să fie cunoscut si de către această instituție”, se precizează într-un comunicat al USR Timișoara.

Comentarii

comentarii