Acasă Economic USV a semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru formarea profesorilor din...

USV a semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru formarea profesorilor din învățământul agricol, în regiunea de vest

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a făcut un pas important în sprijinirea dezvoltării educației profesionale în regiunea de vest, semnând în 10 decembrie, la sediul Ministerului Educației, contractul de finanțare pentru implementarea unui proiect ambițios intitulat: „Programul de formare profesională a profesorilor din învățământul agricol – regiunea de vest”.

Proiectul propus de USVT este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind încadrat în Pilonul VI, Componenta 15, Reforma 4, Investiția 7. Scopul său este de a îmbunătăți calitatea educației oferite la nivel preuniversitar pe ruta profesională a învățământului tehnic regional.

Totodată, programul va permite o strânsă colaborare între profesorii din mediul universitar și cei din mediul preuniversitar agricol, precum și conlucrarea activă pentru îndeplinirea țintelor strategice și de reziliență descrise în jaloanele 475 și 476 ale PNRR C15: transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare prin formarea profesională a adulților care predau în învățământul agricol.

Acest program de formare profesională va răspunde nevoilor actuale ale învățământului agricol din Regiunea de Vest, oferind cadrelor didactice instrumentele necesare pentru a dezvolta competențe ale elevilor în domenii precum: agricultură, tehnologii agricole și silvice, sustenabilitate economică, protecția mediului și susținerea biodiversității.

Obiectivele proiectului vizează creșterea atractivității și sprijinirea învățământului preuniversitar agricol din regiunea de vest, promovarea unor metode didactice inovative și interactive care susțin transferul de informație științifică.

De asemenea se urmărește dezvoltarea unei educații tehnologice centrată pe practică de specialitate și pe înțelegerea nevoilor reale de formare a viitorilor studenți care vor fi admiși în anul universitar 2025 – 2026 la facultăți cu profil agronomic, silvic și de protecția mediului, respectarea principiilor DNSH și de protecție a mediului și consolidarea parteneriatului dintre mediul educațional universitar și cel preuniversitar din regiunea de vest.

Cu ocazia semnării contractului, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, prof. univ. dr. ing. Alin Cosmin Popescu, a declarat:

„Acest proiect finanțat prin PNRR I7 reprezintă un demers important pentru susținerea învățământului agricol din România. Prin implementarea sa, ne propunem să transformăm profesorii din învățământul agricol regional în mentori și lideri ai inovării didactice, oferindu-le acces la resurse și metode moderne de predare. Educația în domenii precum agricultura, silvicultura și protecția mediului trebuie să fie adaptată provocărilor actuale și să sprijine dezvoltarea sustenabilă. Suntem mândri să contribuim activ la formarea unei generații capabile să răspundă nevoilor viitorului. Universitatea noastră rămâne un promotor al excelenței academice și al dezvoltării durabile, contribuind activ la modernizarea învățământului agricol preuniversitar și la susținerea unei economii bazate pe cunoaștere.”

Programul de formare profesională a profesorilor din învățământul agricol – regiunea de vest reflectă angajamentul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de a sprijini o educație de calitate, în pas cu transformările economice și sociale actuale. Prin această inițiativă educațională, USVT își consolidează rolul de lider în formarea profesională pentru domenii esențiale, între care se numără: agricultura, silvicultura și protecția mediului, contribuind la o dezvoltare durabilă a regiunii.

Semnarea acestui contract de finanțare marchează un moment crucial pentru sistemul educațional preuniversitar din regiunea de vest. Prin implementarea proiectului, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” demonstrează, încă o dată, dedicarea față de excelență și inovație în educație, sprijinind profesorii și, implicit, generațiile viitoare de specialiști în agricultură și mediu.

 

Comentarii

comentarii