Acasă Actualitate UVT a mai punctat pe harta Europei, printr-un eveniment de securitate în...

UVT a mai punctat pe harta Europei, printr-un eveniment de securitate în Balcanii de Vest, organizat la Timișoara

608
DISTRIBUIȚI

UVT a mai punctat pe harta diplomaţiei europene prin organizarea, la Timişoara, a conferinţei internaţionale cu tema „Security challenges in the Balkans/”Provocări de securitate în Balcani”, unde au participat diplomaţi de top din UE.

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, a avut un discurs în care a lăudat demersurile UE pe a deschide căile negocierii pentru extinderea UE şi în Balcanii de Vest, în timp ce omologul său sârb, Ivica Dacic, a avut un discurs în care nu a ezitat să reamintească de faptul că NATO rămâne un orizont spre care Serbia şi-ar dori să privească cu mai mult optimism, dar numai după ce va uita „lacrimile” provocate de Alianţa militară, care „a bombardat Serbia pentru Kosovo”. Kosovo rămâne, încă, o rană deschisă pentru vecinii sârbi.

Ivica Dacic a mulţumit României, „singurului prieten care nu a recunoscut independenţa declarată unilateral Priştina” şi speră ca pe perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE de către România, să se deschidă noi porţi spre negocieri care să ducă la aderare.

„Nu ştiu care este calmantul care tratează în România, dar UE este medicamentul care tratează problemele Balcanilor de Vest”, a spus Dacic.

„Dacă vom reuşi să accelerăm negocierile Serbiei cu UE pe parcursul preşedinţiei noastre, o vom considera una de succes, când vorbim despre Balcanii de Vest. O vom considera o preşedinţie istorică, dacă în mandatul nostru vom avea o invitaţie formală către Macedonia pentru a începe negocierile de aderare. Este una din sarcinile noastre principale, dar vă asigur pe toţi că vom depune toate eforturile pentru a îndeplini aceste două obiective în timpul preşedinţiei noastre. Acest lucru va arăta că noi ne-am onorat angajamentul faţă de regiune”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, nu putea fi decât superîncântat că Universitatea sa a reuşit să scoată încă o dată Timişoara şi UVT în lumea bună a diplomaţiei internaţionale: 

”Coagulăm idei și energii într-un domeniu de maximă importanță pentru țara noastră. Am dat startul celei de-a doua ediții a conferinței Security Challenges in the Balkans, cu participare la cel mai înalt nivel, avându-i alături de noi pe minștrii de externe ai României și Serbiei. Identificăm împreună cu domniile lor și cu ceilalți peste 200 de participanți soluții la cele mai noi amenințări în domeniul securității Balcanilor. Luăm în serios această tematică, dovadă fiind și înființarea celor două noi masterate la UVT, Studii de Securitate Globală și Studii de Securitate Cibernetică.”

Comentarii

comentarii