Acasă Actualitate UVT i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientarum laureatului Premiului Nobel...

UVT i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientarum laureatului Premiului Nobel pentru Chimie prof. Jean Pierre Sauvage

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara aduce în comunitate, în anul Capitalei Europene a Culturii 2023, modele valoroase pentru generațiile viitoare.

“Este rolul universităților de a genera schimbări societale și de a promova valori autentice, prin popularizarea științei și prin apropierea oamenilor de știință și cultură. Noi suntem cei care avem datoria de a deschide mințile și de a oferi generațiilor următoare impulsul să viseze și să muncească din greu pentru visele lor”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Laureatul de joi, profesorul Jean Pierre Sauvage, căruia comunitatea academică din UVT îi oferă titlul de Doctor Honoris Causa Scientarum, este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016.

Viața l-a purtat în contexte diferite, în echipe de cercetare diferite și în multe universități și laboratoare de cercetare. În 2016, chimia supramoleculară îl conduce pe el și pe colegii săi Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa spre obținerea Premiului Nobel pentru Chimie, un fel de Sfântul Graal pentru orice cercetător.

Mai apoi, își continuă aventura de descoperire și muncă asiduă, rămânând un exemplu de perseverență și deschidere către idei noi.

“Alegerea de a-l invita să devină Doctor Honoris Causa al universității noastre, a avut la bază, pe lângă cariera sa fabuloasă și un simbolism aparte: laureatul s-a născut în același an cu UVT, un an în care Europa și lumea întreagă încercau să renască din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial iar speranța o constituia acordarea educației și științei a unui rol mult mai important în viața noastră”, a explicat rectorul Pirtea.

Universitatea de Vest din Timișoara în mulțumește profesorului Jean Pierre Sauvage pentru toată munca și dăruirea și pentru faptul că oferă tinerelor generații nu doar noi descoperiri, ci și modelul unui om desăvârșit și respectabil.

Comentarii

comentarii