Acasă Actualitate UVT lansează platforma CitizenScienceVest, de Ziua Mediului: un pas important în direcția...

UVT lansează platforma CitizenScienceVest, de Ziua Mediului: un pas important în direcția științei deschise și a cercetării sustenabile

DISTRIBUIȚI

În contextul promovării științei deschise către comunitate, UVT lansează astăzi, de Ziua Mediului, platforma CitizenScienceVest. Acest demers inovator își propune să faciliteze implicarea cetățenilor în cercetarea științifică, oferindu-le posibilitatea de a contribui direct la colectarea și analizarea datelor relevante pentru societate. Este recunoscută astfel contribuția cetățenilor la cercetare-inovare, în acord cu principiile laboratoarelor vii abordate la nivelul UVT prin Digital & Green Living Lab.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Lansarea platformei CitizenScienceVest are loc în cadrul seriei de evenimente „Luna Verde la UVT”, care a reunit peste 80 de acțiuni variate, de la conferințe și ateliere de lucru internaționale, la sesiuni interactive și de experimentare pentru copii și publicul larg. Astfel, lansarea CitizenScienceVest se aliniază perfect cu obiectivele acestei inițiative, subliniind angajamentul Universității de Vest din Timișoara față de mediu și educație și comunitate.”

În cadrul platformei CitizenScienceVest, primul chestionar disponibil este dedicat investigării percepțiilor, motivațiilor și barierelor legate de mobilitatea sustenabilă, în special prin ciclism. Acest demers de cercetare aplicativă este rezultatul colaborării dintre Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, Decathlon și comunitatea Ro Bike Valley. Chestionarul își propune să colecteze date esențiale care vor fi utilizate pentru a înțelege mai bine factorii ce influențează adoptarea ciclismului ca mod de transport sustenabil în comunitatea noastră.

Platforma CitizenScienceVest a fost dezvoltată prin proiectul „Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I10. „Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM”. Platforma răspunde la obiectivul proiectului privind promovarea rezultatelor cercetării în rândul tinerilor și al comunităților locale și din regiunea de Vest a României, pentru a ilustra importanța cercetării în dezvoltarea economică a comunității. Platforma nu este numai un vehicul excelent pentru derularea unor proiecte de „citizen science”, ci și un mijloc de informare/comunicare/sondare rapidă a opiniei publice pe teme de interes societal major.

Despre CitizenScienceVest

CitizenScienceVest este o platformă dedicată științei deschise, care își propune să aducă cercetarea mai aproape de comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, platforma facilitează colectarea de date valoroase pentru proiecte de cercetare și oferă oportunități de educație și conștientizare a problemelor actuale de mediu și sustenabilitate. https://citizenscience.uvt.ro/ro

Comentarii

comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVot
Articolul următorUn intelectual european la Timișoara