Acasă Actualitate UVT participă la cea mai mare conferință de creșterea cristalelor, în India....

UVT participă la cea mai mare conferință de creșterea cristalelor, în India. Prorectorul Mădălin Bunoiu: ”Delegația UVT primită cu toate onorurile posibile!”

DISTRIBUIȚI

De-a lungul istoriei de deja peste 80 de ani, Universitatea de Vest din Timișoara s-a remarcat atât la nivel național cât și internațional prin mai multe domenii și direcții de studii inițiate și coordonate de către profesori care au avut un impact semnificativ în educația și cercetarea din UVT, inclusiv prin crearea unor adevărate școli în domeniile respective.

Un astfel de exemplu este și direcția de cercetare în domeniul creșterii cristalelor. UVT și Facultatea de Fizică – UVT reprezintă un punct important pe harta acestui domeniu atât în țară cât și în străinătate. Prof.univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT, a explicat că această direcție, inițiată de către profesorul Mircea Zăgănescu în anii 60 și continuată apoi cu mare succes de către doamna profesoară Irina Nicoară, se regăsește astăzi într-un moment mai mult decât prielnic, cu un colectiv mare, puternic, cu proiecte de cercetare în derulare, cu doctoranzi și postdoctoranzi ce abordează teme interesante.

”Dan Vizman, care coordonează acum grupul nostru, a reușit în ultimii ani să construiască o echipa inimoasa și dedicată, cu specialiști din țară și din străinătate, imprimând acestui grup un mod de lucru îndreptat înspre performanță. Prin doamna profesoară Irina Nicoară iar mai apoi prin celălalt coordonator de doctorat, Thierry Duffar, am avut ocazia să cunosc la diverse conferințe nume “grele” din acest domeniu – Alexander Chernov, Michael Schieber, Vitali Tatarchenko, Robert Sekerka, Georg Muller, Tatau Nishinaga etc. Nu reușisem să-l întâlnesc însă pe profesorul P. Ramasamy, liderul de necontestat al creșterii cristalelor în India, de care doamna profesoară Nicoară amintea în mod curent”, a mărturisit prof. Bunoiu.

Prof. Bunoiu se află la “International Conference on Functional Materials for Nextgen Application (ICFMNA – 2025)” în India, împreună cu colegii membri ai Centrului de Cresterea Cristalelor de la Facultatea de Fizică – UVT, Universitatea de Vest din Timișoara – Daniel Vizman, Marius Stef, Maria Poienar si Gabriel Bușe.

”Iată însă că această deplasare în India, la seria de conferințe la care am fost invitați, ne-a dat posibilitatea celor din delegația de la UVT nu doar să-l cunoaștem pe profesorul Ramasamy, dar și să avem onoarea de a ne fi ghid în vizită pe care am făcut-o în laboratorul în care își desfășoară activitatea cu vivacitate chiar și la vârstă de 83 de ani”, spune prorectorul UVT.

În lungă să activitate profesorul Ramasamy a coordonat peste 100 de teze de doctorat, unul dintre ultimii săi doctoranzi, Kevasan, fiind acum postdoctorand la UVT.

”Am fost cu toții impresionați de numărul mare de cercetători (mai ales doctoranzi) ce își desfășoară activitatea în acest domeniu, de dotarea pe care o au la dispoziție (însemnând un număr important de instalații de creștere și de echipamente pentru caracterizare), de rezultatele obținute (printre altele, inclusiv realizarea de cristale de siliciu de 300 kg) dar și de modul în care își apreciază și promovează tradiția și își respectă mentorii”, a concluzionat prof. Mădălin Bunoiu.

Deschiderea conferinței a fost un moment aparte, delegația UVT fiind primită cu toate onorurile posibile și imposibile marcând, o dată în plus, calitatea activității academice și de cercetare a centrului de la Timișoara, validată în cei peste 40 de ani de activitate. Nu a fost, de altfel, deloc întâmplător că la ceremonia de deschidere a participat și profesorul emerit Ramasamy, coleg de generație al doamnei profesor Irina Nicoară, fondatoarea centrului UVT de cercetare, cei doi cunoscându-se și întâlnindu-se periodic la conferințele internaționale de creșterea cristalelor.

”De la momente simbolice – cum ar fi aprinderea “flăcării cunoașterii”, la momente de recunoaștere și apreciere sincere, am avut parte cu toții de momente absolut memorabile generate de simplitatea, generozitatea și căldură gazdelor noastre, profesorii Srinivasan și Murugesan.  Din punct de vedere științific nivelul primei zile a fost unul ridicat, conferințele plenare (a colegului Dan Vizman), invitate (regăsindu-i aici pe Marius Ștef și pe Maria Poienar) dar și conferințele tinerilor doctori sau doctoranzi ridicându-se la acest nivel”, a mai explicat prorectorul UVT.

Prima zi a conferinței s-a încheiat cu un spectacol de muzică tradițională indiană oferit de către formațiile studenților de la “Sri Sivasubramaniya Nadar College of Engineering / Anna University”.

Comentarii

comentarii