Acasă Economic Va rezolva salariul minim pe economie situația socială a românilor?

Va rezolva salariul minim pe economie situația socială a românilor?

DISTRIBUIȚI

aurel mihutSalariul minim pe economie reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării permite angajatorilor să-1 acorde unui salariat.

Primele țări în care a apărut pentru prima dată, prin lege, un salariu minim pe economie au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, salariul minim pe economie este fixat în peste 90% din țările lumii. Salariu minim înseamnă că un angajat full-time nu poate primi pentru munca sa o remunerație mai mica de X lei, indiferent de munca depusă și de valoarea adăugată pe care o generează. Desigur, salariul minim oferă o anumită doza de protecție sociala, dar trebuie să știm că salariul minim reprezintă un cost pentru companii, iar o creștere a acestuia generează o creștere semnificativă a costurilor cu forța de muncă. Înseamnă implicit o creștere a fiscalității și majorarea ponderii muncii la negru.
În 1989, salariul minim din Romania echivala cu 188 euro, astăzi, în 2014, acesta fiind de 850 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore, în medie pe lună reprezentând 5,059 lei/oră și, de la 1 iulie, de 900 de lei lunar, (circa 203 euro) pentru un program complet de lucru de 168 de ore, în medie pe lună reprezentând 5,357 lei/oră.
Față de alte state din Europa, suntem pe penultimul lac, după cuantumul salariului minim, puțin mai sus de bulgari. (158 de euro). Motivația salariului minim pe economie în România, are la bază populismul guvernanților (salariului minim pe economie a reprezentat, de cele mai multe ori, un instrument prin intermediul căruia guvernele și-au cumpărat pacea socială) și incapacitatea autorităților de a control munca la negru. Piața ar trebui să regleze singura nivelul minim al remunerării muncii, în funcție de valoarea adăugată pe care o generează un salariat. În România, în acest moment, eliminarea salariului minim nu ar duce la o creștere a numărului de locuri de muncă, ci doar la o creștere a evaziunii fiscale și o scădere a încasărilor la buget.
În Germania nu exista salariul minim pe economie, situația fiind similară în țările nordice, țări în care există doar înțelegeri sectoriale între sindicate și patronate. Instituirea și creșterea salariului minim nu are o justificare bazată pe argumente economice, acele argumente aflate în spatele unei asemenea decizii trebuie căutate nu în zona economică, ci în cea politica. Și totuși, să nu uităm de faptul ca suntem EUROPENI, că avem preturi europene și… salarii românești.

Comentarii

comentarii