Acasă Economic Vacanța în insula grecească Skiathos, platoul de filmare pentru actori celebri

Vacanța în insula grecească Skiathos, platoul de filmare pentru actori celebri

450
DISTRIBUIȚI

Agia

Tot mai mulți bănățeni vor să-și petreacă vacanța în insula grecească Skiathos, insula unde s-a filmat musicalul romantic Mamma Mia, în care protagoniștii au fost Meryl Streep și Pierce Brosnan. Destinația le este accesibilă celor din vestul țării pentru că din 21 iunie încep cursele charter directe.

Cărările șerpuite pe crestele stâncilor spălate de valurile spumoase ale Mării Egee, șiruri de beculețe sub formă de bulbi luminoși ce par ca niște licurici uriași de strajă pe timpul nopții, flori colorate în tufe uriașe frumos mirositoare, case zugrăvite al cu obloane albastre ca cel mai senin cer al verii sunt câteva dintre peisajele surprinse de camerele de filmat pentru musicalul romantic Mamma Mia. Din 2008, după difuzarea filmului în cinematografele din întreaga lume, Insula Skiathos a devenit o destinație de vacanță tot mai dorită pentru plajele sale superbe, pentru apa atât de limpede că ți-e greu să-i ghicești adâncimea, pentru serviciile extraordinare și ospitalitatea localnicilor care au reușit să pună la punct unul dintre cele mai apreciate sisteme de turism din zona Balcanilor.
De anul acesta, și pentru români, insula este mult mai accesibilă pentru că sunt avioane charter directe din 3 mari orașe: Timișoara, București și Cluj. La fiecare sfârșit de săptămână avioanele decolează de pe cele trei mari aeroporturi și aterizează la destinație în aproximativ 90 de minute. „Pentru călătorii din regiunea de Vest este foarte avantajos faptul că au transport direct Timişoara – Skiathos. Este o soluţie confortabilă pentru familii şi pentru cei care îşi doresc să ajungă repede la destinaţie. Avioanele aparţin companiei Tarom şi oferă condiţii bune de călătorie. Anul acesta charterele vor creşte numărul de călători pe aeroportul timişorean”, spune Daniel Idolu directorul Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara.
„Skiathos este o destinaţie de vis pentru vacanţele de vară. Plajele sunt superbe, prin pădurile de pin sunt amenajate trasee de promenadă, pensiunile şi vilele sunt în locaţii cu panorame frumoase. O mărturie pentru cât de spectaculoasă este destinaţia e şi filmul Mamma Mia, care surprinde peisaje pe care turişii le regăsesc cu uşurinţă pentru că insula are 12 km dintr-o parte în alta şi este accesibilă. Mulţi timişoreni au optat anul acesta pentru Skiathos, mai ales că pot ajunge foarte repede la destinaţie. Săptămânal sunt curse charter directe, din Timişoara, programate până la începutul lunii septembrie. Şi noi recomandăm locaţia pentru cei care îşi doresc o vacanţă într-un loc special”, susține Raluca Ungureanu, vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.

Luna de miere pe urmele poveștii din filmul Mamma Mia

O poveste frumoasă care se leagă de insula Skiathos este cea a tinerilor Olimpia, în vârstă de 23 de ani și Ovidiu Cârlan, de 28 de ani, din Timișoara. Cei doi și-au unit destinele în luna mai anul acesta și își doreau foarte mult să aibă o vacanță de miere, demne de o lună de miere. “Mi-am dorit foarte mult o vacanță pe o insulă cu peisaje superbe, care să aibă plaje de nisip fin, să aibă și locuri umbroase pe unde să mă pot plimba. Skiathos este o insulă care are toate acestea și sunt încântată și că pe acolo pe unde mă voi plimba eu s-au plimbat actori faimoși. Cu soțul meu, voi descoperi cu multă bucurie locurile care au apărut în filmul romantic Mamma Mia”, a spus Olimpia. Olimpia a hotărât să își încerce norocul și a participat la o tombolă organizată de Agenția Aerotravel din Timișoara, la care a câștigat o vacanță de o săptămână în Skiathos. Un vis al tinerei a devenit foarte repede realitate. “Vacanța în Skiathos este luna noastră de miere. Am fost foarte bucuroasă când am aflat că am câștigat acest sejur, mai ales că urma să mă căsătoresc în câteva săptămâni și încă nu știam unde vom merge după nuntă. Voiam să mergem undeva la mare. Va fi prima noastră vacanță ca soț și soție. În filmul Mamma Mia tot despre o nuntă era vorba, așa că o să mă bucur să mă simt ca în filme”, a completat tânăra.

Ce e atât de frumos în Skiathos?

Este o insulă atipică pentru zona stâncoasă a Greciei pentru că are 69 de plaje cu nisip fin. Plimbările lungi la răsărit sau la apus de soare sunt momente de neuitat, ca rupte din rai, spun cei care au fost deja în vacanță pe insulă. Plaja Cape Kastro este extraordinară pentru sălbăticia ei, iar dacă localnicii din apropiere au ieșit să le ofere turiștilor prilejul unei plimbări cu calul, emoția unui mers la trap în briza mării este o trăire unică. Plaja Maratha este spectaculoasă pentru întinderea lungă și lată de nisip auriu fin. Marea este lină, apa se adâncește la distanță destul de mare de mal, astfel că este un loc perfect pentru familiile care au copii mici. Aproape este și plaja Koukounaries, astfel că opțiunile sunt multe pentru cei care se plictisesc repede de același loc. De neratat în Skiathos sunt apusurile de soare pe plaja Agia Eleni. O seară aici și cu siguranță vă simțiți ca în filme și veți dori să reveniți pentru superbele peisaje din Skiathos. Și tot din categoria plimbărilor recomandate este și cea pe plaja Lalaria. Arhitectura stâncilor este uimitoare, iar pentru înotători jocul cu valurile poate fi închipuită cu o joacă împreună cu Zeul Poseidon, personaj în mitologia grecească responsabil de ape și mări.

Ce poți să faci în Skiathos?

Deși insula este destul de mică, are 12 km de la un capăt la celălalt și poate fi străbătută prin pădurile de pin, oferta activităților de timp liber este foarte bogată. Turiștii pot face sporturi nautice, de la a descoperi frumusețile din adâncurile apelor, în zonele sălbatice și accesibile doar de pe vapor, până la sporturile pe apă: caiac, navigat cu o barcă închiriată, plimbare cu parașuta trasă de barcă. În croazierele de o zi pot fi descoperite noi locuri sau insule învecinate. Cei care vor intimitate și să descopere singuri bogățiile insulei pot închiria Jeep-uri Safari. Sunt trasee bine marcate, care duc spre frumoase locuri în natură, spre plaje virgine. Turiștii mai atașați de tumultul urban pot petrece până după miezul nopții pentru că pe insula Skiathos există o viață de noapte bogată. Un alt punct de atracție îl reprezintă cele patru mănăstiri, cu arhitectură veche și icoane rare. Dar poate cele mai plăcute activități devin timpul petrecut la micuțele baruri de pe malul mării, unde pot fi savurate produse locale. La fel și în restaurantele care au mereu pește și fructe de mare proaspete, gătite după diverse rețete tradiționale sau din bucătăria internațională.

Specific, unic, savuros

Pentru gurmanzi sunt de neratat dulcețurile tradiționale și marțipanul, la fel și dulciurile preparate de Asociația Femeilor din Skiathos. Sunt câteva locuri cunoscute de turiști pentru că sunt speciale în peisajul insulei, cum ar fi cina romantică la restaurantul Infinity Blue, o băutură la barul Rock’n Roll unde stai pe perne așezate pe trotuar, să beți o cafea la Cafeneaua Municipală din peninsula Bourtzi (care împarte portul în două) și să vă lăsați încântați de priveliștea asupra mării.

Comentarii

comentarii