Acasă Actualitate Vacanțe în Banat: Peştera Albastră (Pietroasa, Făget)

Vacanțe în Banat: Peştera Albastră (Pietroasa, Făget)

DISTRIBUIȚI

poza-pestera-albastra-4Pasionaţii de drumeţii se pot răcori în această vară într-un loc mirific din judeţul Timiş: Peştera Albastră sau Peştera Pietroasa, situată lângă localitatea cu acelaşi nume, la doar 12 km de Făget. Învăluită în Munţii Poiana Ruscă, Peştera de la Pietroasa este unică în felul ei datorită dominantei de albastru, făcându-i pe speologi să numească această cromatică „albastru de Pietroasa”.
Drumul este foarte frumos, traseul este uşor, iar după o oră de mers la pas, din Pietroasa, treceţi printr-o îngustare a văii şi veţi fi întâmpinaţi de un pârâu prietenos, pe lângă care continuaţi drumul pe partea stângă a versantului. Trebuie să fiţi atenţi pentru a nu trece pe lângă intrarea în peşteră, întrucât locul nu este marcat. E o adevărată aventură de vacanţă, cum numai „Cireşarii” o pot descoperii. De pe Valea Pustiniş se poate urca pe versantul nordic al Dealului lui Filip până la peştera situată la o altitudine de 340 m şi care are o lungime de 370 m.
Pentru a vedea universul speologic trebuie să fiţi echipaţi corespunzător unui loc umed, cu încălţăminte rezistentă la apă, lanterne puternice şi acumulatori de rezervă.
Intrarea este destul de strâmtă, de aceea este şi prea puţin vizibilă, dar, înaintând în pântecele pământului, spaţiul se lărgeşte şi veţi descoperi „trofeul” excursiei: stalagmite şi stalactite scăldate în nuanţele unui albastru unic. Fauna din peşteră este specifică acestui tip de adăpost – zeci de lilieci de diferite specii.
Peştera are o coloană de 7 m înălţime, numită „Tibia şi Peroneu”. Localnicii spun că săpăturile arheologice au scos la iveală un depozit de cereale, ceramică neolitică şi chiar resturi scheletice ale ursului de peşteră.
Odată ce s-a lăsat „cucerită”, peştera se dezvăluie în întreaga ei frumuseţe, cu lungi galerii de beril străveziu, în unele locuri cu reflexii violete.
Peştera este vizitată anual de mii de turişti localnici şi din ţară, pasionaţi de speologie şi de drumeţiile montane. Iar pentru cei care iubesc legendele, povestea poate continua cu o imaginară poartă spre o altă lume care ascunde taine încă nedescoperite.

Comentarii

comentarii