Acasă Actualitate Vaccinare anti-coronavirus direct la medicii de familie din Timișoara. Primăria a făcut...

Vaccinare anti-coronavirus direct la medicii de familie din Timișoara. Primăria a făcut lobby pentru acest demers, iar banii vin de la minister și de la sponsorul Profi

DISTRIBUIȚI

Marți, 23 martie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că un proiect gândit de mai mult timp prinde contur. Este vorba despre implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Conform actualelor prevederi legale, medicii vor primi din partea Ministerului Sănătății 30 de lei pentru fiecare vaccin administrat. Cum aceștia estimează costul la aproximativ 70 de lei per vaccin, într-un proiect-pilot lansat în Timișoara și zona metropolitană, diferența de 40 de lei va fi suportată de un sponsor privat, mai exact lanțul de magazine Profi.

„Ideea este foarte simplă. Vrem să accelerăm viteza de vaccinare și prin vaccinare la cabinetele medicilor de familie. Este clar că medicul de familie este cel mai apropiat de pacient și că avem nevoie de concursul acestora pentru a accelera acest proces. Vreau să le mulțumesc celor 50 de medici care s-au înscris în acest proiect-pilot”, a declarat primarul.

În acest moment, lucrurile arată astfel: fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele necesare, dar și 100 de teste rapide antigen bonus. „Target”-ul va fi de 5.000 de timișoreni vaccinați prin acest program. Momentan, donația din partea Profi este de 100.000 de lei, ceea ce ar asigura diferența până la 70 de lei pentru 2.500 de pacienți vaccinați.

„Rolul medicilor de familie este foarte bine statuat și noi credem că ne-a făcut datoria pe toată această perioadă de pandemie. Am contribuit decisiv în preluarea pacienților de COVID-19, în această perioadă extrem de dificilă. Simțim nevoie de a fi solidari atât cu pacienții, cât și cu autoritățile în această luptă. Acest proiect pilot are două componente: cea solicitată de noi încă de anul trecut, de testare antigen rapidă, ceea ce duce la izolarea acestor pacienți, și implicarea directă a medicilor de familie în procesul de vaccinare”, a declarat Mihai Iacob.

„Era de așteptat că va veni momentul ca medicii de familie să fie implicați în sistemul de vaccinare. Am solicitat guvernului, sensibilizând subiectul, finanțarea medicinei de familie. Existând o finanțare corectă, noi să ne continuăm această activitate. (…) Nu s-a dorit acest lucru și am rămas la aceeași subfinanțare. Soluția a fost să găsim un alt sprijin. Acesta a venit din partea locală, este un exemplu”, a spus și Elisabeta Spătaru.

Amândoi reprezentanții medicilor de familie au criticat subfinanțarea medicinei de familie. Aceștia au dat exemplu vaccinări împotriva gripei sezoniere, când medicii de familie din țară făceau și până la două milioane de vaccinuri zilnic. Pentru vaccinurile antigripale aceștia primeau 27 de lei per doză administrată, dar în condițiile vaccinării anti-COVID-19, aceștia consideră suma de 70 de lei mult mai mică decât în cazul centrelor de vaccinare, unde, pe oră, un medic primește 100 de lei, o asistentă ia 50, iar registratorul, alți 30.

În același timp, și Valeriu Gheorghiță, medicul care conduce CNCAV, anunța că, din luna aprilie, medicii de familie vor fi cooptați în campania de vaccinare. Potrivit lui Fritz, însă, așa cum o spune și numele, proiectul-pilot din Timișoara va fi modelul în funcție de care se va desfășura și cel de la nivel național.

Comentarii

comentarii