Acasă Actualitate Vaccinul anticoronavirus, realizat la Oncogen Timișoara, ar putea fi disponibil cel mai...

Vaccinul anticoronavirus, realizat la Oncogen Timișoara, ar putea fi disponibil cel mai devreme în toamnă

DISTRIBUIȚI

Într-o lume de incertitudini, apar şi raze de speranţă. Experţii din mai multe ţări se luptă să găsească un leac pentru virusul chinezesc. Printre ei, şi cercetători români din Timişoara care au început de astăzi testele pentru un vaccin. Serul ar putea ajunge pe piaţă cel mai devreme în septembrie, dar va fi fabricat cel mai probabil afară.

În cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei, din Timişoara, se lucrează contracronometru. Cercetătorii Oncogen au pierdut şirul zilelor şi nopţilor petrecute în laborator. Misiunea lor este acum să găsească un vaccin pentru virusul care a paralizat Planeta. Au ajuns la faza testelor pe celule umane.

Oana Gavriliuc, cercetător OncoGen: ”E cel mai ușor să luăm sânge de la persoane din laborator și apoi să izolăm celule din sânge și să vedem cum ar reacționa sistemul imunitar în aceste condiții in vitro. Ieri am primit reactivii, peptidele care alcătuiesc acest vaccin, deci va dura două săptămâni până la testul inițial”.

Florina Băjin, cercetător OncoGen: ”Am adus tehnologia din cancer, am adus-o în acest tip de tehnologie de vaccinare pentru coronavirus. Nu e un vaccin curativ, ci preventiv la fel ca toate vaccinurile. Nu ne vaccinăm pentru gripă când e gripă ci înainte să apară sezonul de gripă”.

Cel mai devreme, vaccinul românesc împotriva Covid-19 ar urma să iasă pe piaţă în toamnă. Pînă atunci, însă, mai sunt mulţi paşi de făcut, iar experţii spun că mai au nevoie de bani. Au cerut Guvernului patru milioane de euro. O problemă ar putea fi şi cu producţia serului. Institutul Cantacuzino a rămas fără autorizaţie de un deceniu.

Virgil Păunescu, directorul OncoGen: ”Noi vom putea produce 1.000 de vaccinuri, dar va fi nevoie de milioane de vaccinuri pentru populația vulnerabilă. Dacă nu se poate produce în țară, o să-l producă în străinătate cei care pot. Ne curtează Guvernul chinez și, mai nou, niște fonduri de investiții din SUA. Acum avem o colaborare. Ne-au contactat cei de la Universitatea din Marsilia și depunem cu ei un proiect european pe tratament cu celule stem în coronavirus”.

Competiţia este strânsă în lume pentru descoperirea serului salvator. China are ambiţia să fie prima ţară care va reuşi să vindece boala care a ucis până acum peste 20.000 de oameni în întreaga lume. Vaccinul chinezesc ar putea fi gata pentru o “utilizare de urgenţă”, cum o numesc specialiştii, în aprilie. Testările vor dura un an sau chiar mai mult.

Sursa: observator.tv

Comentarii

comentarii