Acasă Sănătate Val de depresii și demențe în Caraș-Severin

Val de depresii și demențe în Caraș-Severin

DISTRIBUIȚI

P1060910Numărul afecțiunilor psihiatrice este în creștere, în Caraș-Severin. Dincolo de unele predispoziții ale oamenilor în această direcție, un apăsat cuvânt își spun și stresul, problemele uneori insolvabile dar poate și o precară cultură de sănătate pe acest palier.

În general, oamenii se feresc să devină pacienți ai unui medic psihiatru ori ai unui spital de specialitate, din motive care țin de imaginea lor în societate și astfel afecțiunile lor se accentuează. De multe ori, aceste boli nu-și mai găsesc tratamentul, din cauză că ele nu sunt depistate din timp.
Centrul de Sănătate Mintală Reșița, care funcționează la nivelul Staționarului II al Spitalului Județean de Urgență, are  înregistrate la această oră 6.214 fișe de dispensarizare. Potrivit dr. Cristian Ciulacu, medic specialist psihiatru, aproximativ 2.000 de pacienti se află în ceea ce se numește dispensarizare activă a Centrului, ei prezentându-se pentru consult la una, trei, șase sau 12 luni, in functie de necesitate. Diagnosticele cu cea mai mare pondere se dovedesc a fi acele de tulburare depresivă recurentă, schizofrenie paranoidă, demență, de diverse forme, tulburare de personalitate, tulburare afectivă bipolară, tulburare schizo-afectivă, tulburare delirantă persistentă.
Comparativ cu anii trecuți, explică dr. Cristian Ciulacu, se înregistrează o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tulburare depresivă recurentă și a celor cu demență ( Alzheimer, vasculară și mixtă ).
Există însă și pacienți cu patologie ce nu necesită dispensarizare pe termen lung. Este vorba de cei cu episod depresiv reactiv ușor sau mediu, tulburare anxios-depresivă, tulburare de anxietate generalizată, tulburare de panică, acestea fiind cele mai frecvente.
”Și numarul acestora este în crestere, comparativ cu anii anteriori, afirmă dr. Ciulacu. În cadrul Centrului de Sănătate Mintală Reșița, se prezintă aproximativ 30 de cazuri noi în fiecare lună, cea mai mare creștere având-o tulburările anxios-depresive. Acest tip de patologie necesită un tratament în medie de 6 – 12 luni.”
Dincolo de cifre, însă, tulburările psihiatrice reprezintă un fenomen care trebuie privit cu atenție. De multe ori insidioase, nesesizate la prima vedere, astfel de boli, agravate, pot conduce persoanele afectate în incapacitate de activitate. Dar, ele pot genera și diverse tulburări sociale, chiar dacă în mic, în urma unor reacții necontrolate sau mai puțin controlate, ale celor afectați.

                        
  

Comentarii

comentarii