Acasă Cultura Valentin Uryupin, unul dintre cei mai renumiți dirijori din lume, și violonista...

Valentin Uryupin, unul dintre cei mai renumiți dirijori din lume, și violonista israeliană Nurit Stark, pe scena Filarmonicii Banatul

DISTRIBUIȚI

Valentin Uryupin, unul dintre cei mai renumiți dirijori din lume, atât în domeniul operistic, cât și cel simfonic este invitatul Filarmonicii Banatul Timișoara în data de 24 februarie 2023, de la ora 19.00.

Sub bagheta sa dirijorală, violonista israeliană Nurit Stark și Orchestra simfonică vor interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 2, Sz. 117 de B. BARTÓK. În aceeași seară vom audia și Noapte transfigurată/ Verklärte Nacht de A. SCHOENBERG. Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro (https://bit.ly/3RU0WFI)

Violonista israeliană NURIT STARK este solista concertului simfonic de vineri, 24 februarie 2023. Până la întâlnirea cu ea, haideți să o cunoaștem mai bine.

NURIT STARK a studiat la Academia Rubin din Tel Aviv (Haim Taub), la Juilliard School din New York (Robert Mann), la Musikhochschule din Köln (Cvartetul Alban Berg) și la Universität der Künste din Berlin (Ilan Gronich).

A fost premiată la Concursul G. Enescu din București, la Concursul de Muzică de Cameră Premio Trio di Trieste, la Concursul de vioară L. Mozart din Augsburg.

A avut apariții solistice alături de orchestre precum Filarmonica Israeliană (Z. Mehta), Orchestra Radio München (D. Sitkovetsky), Filarmonica din Bremen, Orchestra Simfonică din Sao Paolo și Orchestra de Cameră Lituaniană.

Dragostea și devotamentul ei pentru muzica contemporană au condus-o către numeroase premiere mondiale și colaborări cu renumiți compozitori precum Sofia Gubaidulina, Viktor Suslin, Valentin Silvestrov și Georg Nussbaumer.

De mulți ani colaborează cu pianistul Cedric Pescia, alături de care a înregistrat pentru casele de discuri Claves și Genuin. Pentru BIS Records a înregistrat lucrări camerale de Viktor Suslin și Sofia Gubaidulina.

Cea mai recentă înregistrare, Kafka-Fragmente de György Kurtág, realizată împreună cu soprana Caroline Melzer pentru BIS Records în 2015, a primit Premiul Criticilor Muzicali din Germania în aprilie 2015.

Nurit Stark cântă la o vioară Guarnieri (Pietro da Mantova, 1710).

VALENTIN URYUPIN este dirijorul concertului simfonic din data de 24 februarie. Descrierea sa, în cele ce urmează:

„Dirijorul Valentin Uryupin demonstrează că atenția duce la o perspectivă mai precisă atunci când asculți.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Valentin Uryupin este un muzician excepțional din două puncte de vedere: înainte de a sărbători succesul pe podiumul dirijoral, a câștigat peste 20 de concursuri internaționale în calitate de clarinetist și a concertat în întreaga lume. Având în vedere numeroasele sale angajamente de dirijor – atât în domeniul operistic, cât și cel simfonic – spectacolele sale ca solist sunt din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, Valentin Uryupin poate fi văzut ocazional în spectacole de teatru, în ambele roluri: dirijor și clarinetist.

Un punct culminant al sezonului curent este invitația sa de a reveni la Opera din Frankfurt. Acolo conduce o nouă producție a operei Vrăjitoarea de Ceaikovski, după ce s-a bucurat de un mare succes sezonul trecut cu Oedipus Rex și Jolanthe. Debuturile îl duc și la Phion – Orkest van Gelderland & Overijssel, cu care participă în turnee, la Theater Darmstadt, unde conduce un program orchestral și la Royal Symphony Orchestra din Sevilla. În plus, lucrează din nou cu Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestre de Chambre de Lausanne și cu Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, cu care continuă să colaboreze la o înregistrare completă a lucrărilor pentru vioară ale lui Alfred Schnittke cu Friedemann Eichhorn și Vadim Gluzman.

A mai colaborat ca dirijor invitat cu Orchestra Filarmonicii Slovene, New Japan Philharmonic, Tapiola Sinfonietta, SWR Symphony Orchestra, Orchestra della Toscana, Orchestra Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Sinfonica din Milano Giuseppe Verdi, Danish National Symphony Orchestra, MAV Symphony Orchestra Budapesta și Philharmonie Zuidnederland. În calitate de dirijor de operă, a condus producții apreciate la Opera de Stat din Stuttgart (Die Liebe zur drei Orangen) și la Festivalul de la Bregenz (Eugene Onegin, 2019 și 2022). De asemenea, a fost invitat la Tiroler Festspiele Erl de mai multe ori.

În toamna anului 2021, Valentin Uryupin a devenit dirijor principal și director artistic al Operei Novaya din Moscova. Acolo a prezentat două producții majore cu Die tote Stadt de Korngold și Cendrillon de Massenet, înainte de a demisiona. În calitate de director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov, din 2015 până în 2021, Valentin Uryupin a făcut din orchestră una dintre cele mai renumite din Rusia. Pe lângă propria serie de concerte la Filarmonica din Moscova (Sala de concerte Ceaikovski), orchestra condusă de el a fost invitată inclusiv la Brucknerhaus Linz. În Rusia, Valentin Uryupin a avut, de asemenea, apariții frecvente cu orchestre importante, precum Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Filarmonicii Ural și Orchestra Simfonică Națională de Tineret a Rusiei, pe care a dirijat-o ultima dată la Festivalul de la Lucerna în 2021. Timp de câțiva ani, a lucrat îndeaproape cu Orchestra MusicAeterna de la Opera din Perm.

Câștigătorul celei de a VIII-a ediții a Concursui Internațional de Dirijori Sir Georg Solti (2017) și-a finalizat ambele studii – clarinet și dirijat – la Conservatorul de Stat din Moscova. Printre profesorii săi se numără Gennady Roshdestvensky și clarinetistul Evgeny Petrov; i-a asistat și pe Valery Gergiev și Vladimir Jurowski.

Găsiți bilete pentru concertul dirijat de Valentin Uryupin pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro (https://bit.ly/3YQSnOz).

 

Comentarii

comentarii