Acasă Eveniment Valeriu Tabără răspunde celor 73 de organizaţii contestatare

Valeriu Tabără răspunde celor 73 de organizaţii contestatare

617
DISTRIBUIȚI

Cu câteva zile în urmă, 73 de organizaţii non-guvernamentale au semnat un document prin care îi cer primului-ministru Emil Boc destituirea lui Valeriu Tabără din orice funcţie de conducere din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Contestatarii lui Tabără susţin că acesta se află într-un conflict de interese în problema organismelor modificate genetic (OMG).

Citeşte şi: Peste 70 de ONG-uri cer demisia lui Valeriu Tabără

Acum, noul ministrul Tabără răspune celor 73 de contestatari.

Instituţiile vor decide dacă vor fi cultivate OMG-urile

„De-a lungul întregii mele cariere de cadru didactic universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi de cercetător, am colaborat, printre altele, şi cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ISTIS este instituţia abilitată să testeze în scop ştiinţific, în condiţii de câmp – pe lângă alte plante – şi plante modificate genetic, pentru care companiile deţinătoare ale dreptului de proprietate intelectuală au autorizaţie pentru introducerea deliberată în mediu, în scop ştiinţific, emisă de Ministerul Mediului sau de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, începând din anul 2008. Pentru activitatea ştiinţifică depusă în cadrul diferitelor proiecte la care am participat sau pe care le-am coordonat în ultima perioadă nu am fost remunerat, cu excepţia proiectului MAKIS, în derulare la cele patru universităţi de ştiinţe agricole: Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara şi a unui proiect sectorial de cercetare la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin, al cărui obiect de activitate este obţinerea de soiuri de cânepă dioică, cu conţinut scăzut în tetrahidrocarbinol. În legătură cu deciziile privind cultivarea OMG menţionez că, pe perioada mandatului meu, acestea vor fi luate pe baze ştiinţifice. În elaborarea poziţiei sale privind OMG, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va examina fiecare caz în parte, pe baza unei analize de fond, în cadrul căreia vor fi luate în considerare atât aspectele tehnice şi economice, cât şi opinia ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor privind evaluarea riscului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului.
De asemenea, poziţia României va fi elaborată, ca şi până în prezent, în colaborare cu celelalte autorităţi implicate: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului”, se arată în scrisoarea lui Valeriu Tabără, noul
ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Comentarii

comentarii