Acasă Actualitate Valeriu Tabără, în Timiş: „Preţurile scad dacă relaţia producător-consumator se scurtează”

Valeriu Tabără, în Timiş: „Preţurile scad dacă relaţia producător-consumator se scurtează”

DISTRIBUIȚI

„Pentru ca preţurile la produsele agroalimentare să scadă, este nevoie de scurtarea lanţului de distribuţie dintre producători și consumatori. Să ştim cum şi cine produce. Legătura dintre cei doi să fie mai directă”, a spus Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, luni, 30 ianuarie, la Consiliul Judeţean Timiş.

 

Teama că producţia din acest an va fi compromisă din cauza secetei care a lovit agricultura românească în toamna anului 2011 se pare că a dispărut, după ploile şi zăpada abundentă din ultimele luni. În Câmpia de Vest, umiditatea persistă până la o adâncime de 60 de centimetri în sol. „Nu sunt probleme din acest punct de vedere”, a precizat Tabără. El a mai spus că România nu trebuie să se teamă de o criză alimentară. Numai atunci va fi criză când vom uita să semănăm.

În 2011 a fost cea mai mare producţie agricolă la cereale: 8 milioane tone de grâu şi 13 milioane tone de porumb, iar la floarea soarelui 1,8 tone. Deşi, pe piaţă, până la 70% din legume şi fructe sunt din import, Tabără s-a lăudat că în 2011 agricultura românească a produs 4,4 tone de legume.

Dacă totul va merge în același ritm, în 2015 ţara noastră va deveni un exportator de produse agroalimentare. Un argument este şi faptul că, din 2012, carnea de porc românesc este acceptată la export în Uniunea Europeană. În partea de vest, Smithfield îndeplineşte toate condiţiile impuse de UE pentru ca să exporte carnea de suină.

Comentarii

comentarii