Acasă Actualitate Valoarea culturală a cimitirelor în Caraș Severin. Slujbe de pomenire a celor...

Valoarea culturală a cimitirelor în Caraș Severin. Slujbe de pomenire a celor adormiți susținute de PS Lucian

DISTRIBUIȚI

Preasfințitul părinte episcop, Lucian, alături de toți clericii din Episcopia Caransebeșului, a înălțat rugăciuni pentru cei adormiți, la sfârșitul săptămânii.

Ierarhul a fost alături de preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord și a participat la două slujbe ale parastasului, din parohiile Câlnic și Ezeriș. Sfintele slujbe au fost oficiate în cimitirele parohiale, la fel ca și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei unde au mers delegații Părintelui Episcop.

Acest program face parte din proiectul Episcopiei Caransebeșului de a vizita și sluji în majoritatea cimitirelor din întreaga eparhie, pe întreg anul 2021, an comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Slujbele de pomenire de la Câlnic și Ezeriș au fost săvârșite de părintele protopop Gheorghe Șuveți, alături de un sobor de preoți, iar Preasfințitul Părinte Lucian a rostit rugăciunile de dezlegare și iertare din cadrul slujbei Parastasului.

De asemenea ierarhul a sfințit și o troiță ce este amplasată în mijlocul cimitirului din Parohia Ezeriș. La sfintele slujbe au participat și foarte mulți credincioși, dar și autorități locale.

„Cu toții suntem implicați în acest proiect duhovnicesc și liturgic care punctează frumos și articulat anul comemorativ al celor adormiți. Oficiem parastase în cimitirele parohiale din Eparhia noastră și ne rugăm pentru înaintașii noștri. Îi pomenim pe patriarhii României, mitropoliții Banatului, episcopii Caransebeșului și pe toți preoții care s-au rugat și au slujit Biserica lui Hristos în parohiile de pe raza Eparhiei Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„De asemenea, îi pomenim pe toți cei ce sunt înmormântați în cimitirele parohiilor noastre, nu doar personalitățile care au marcat viața bisericească, istoria locală, cea națională și viața culturală, ci ne rugăm pentru toți strămoșii, moșii, părinții, frații și surorile noastre. Ei au nevoie de rugăciunile și de dragostea noastră, de aceea Biserica dreptmăritoare a rânduit aceste popasuri duhovnicești, mai ales sâmbetele din Postul Mare, ca să mergem în bisericile și cimitirele parohiale și să oficiem slujbe de pomenire”, a mai spus Părintele Episcop.

În continuare, la Școala Gimnazială „Aurel Peia” din Ezeriș,  a avut loc o conferință în care a fost prezentată tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri liturgice”, de către părintele Florin Hotea de la Parohia Țerova. De asemenea, au fost elogiate și personalitățile ce au marcat istoria locală și își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale.

Cu acest prilej au fost dezbătute problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată de preoții aparținători Cercului Reșița-Nord.

 

Comentarii

comentarii