Acasă Actualitate Valul 4 Covid va lovi România mai devreme decât se aşteptau specialiştii....

Valul 4 Covid va lovi România mai devreme decât se aşteptau specialiştii. Dr. Cristian Oancea spune care sunt primele zone afectate

DISTRIBUIȚI

Valul 4 al pandemiei îşi face deja simţită prezenţa în Europa şi va ajunge în România mai devreme decât se aşteptau specialiştii. Numărul de cazuri va creşte în mediul rural şi în rândul celor care s-au bazat pe imunizarea pasivă. Deşi România nu se poate baza pe numărul redus de secvenţieri pentru identificarea cazurilor de infectare cu tulpina Delta, datele OMS arată că numărul îmbolnăvirilor creşte peste tot.

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, din Timişoara, anunţă că valul 4 este iminent şi se va manifesta cu precădere în zonele rurale ale României, unde oamenii nu s-au vaccinat, precum şi în rândul românilor care au avut COVID-19 şi s-au bazat pe imunizarea pasivă.

Medicul avertizează că persoanele care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în 2020 (tulpina din Wuhan, China) sau anul acesta cu tulpina britanică (Alfa) nu sunt protejate faţă de noile tulpini (Delta, Epsilon, Lambda). “Valul 4 va avea loc în primul rând în zonele rurale, unde nu toţi s-au vaccinat, şi în al doilea rând la persoanele care au trecut prin boală şi care nu s-au vaccinat, bazându-se tocmai pe faptul că au imunitate. Trebuie să fim conştienţi că aceste noi tulpini sunt mai agresive, iar faptul că am trecut prin boală cu vechile tulpini – care au fost în valul 1, valul 2 şi valul 3 – nu înseamnă că avem imunitate şi la ce va urma. Persoanele care au trecut prin boală să nu se culce pe-o ureche că nu o să mai facă boala. Aceste noi tulpini care au apărut şi sunt agresive cresc riscul (n.r. – ca persoanele care au avut COVID-19) să dezvolte din nou boala. Agresivitatea noilor tulpini duce la simptome mai accentuate şi la internări. Se pune problema: plus-minus terapie intensivă”, a declarat dr. Cristian Oancea.

Comentarii

comentarii