Acasă Actualitate Vaporul Pelican se pregătește de prima călătorie în Serbia. Un vis transformat...

Vaporul Pelican se pregătește de prima călătorie în Serbia. Un vis transformat în realitate

DISTRIBUIȚI

Atunci când au cumpărat vaporul Pelican, la preț de fier vechi, după ce a fost mistuit de flăcări, proprietarii au avut un vis. Să restaureze ambarcațiunea și să navigheze cu ea în Serbia. Deși părea un vis îndepărtat, după 11 ani el se va adeveri. Pelicanul a fost restaurat și repus pe apă în noiembrie 2021, iar acum, după repararea ecluzelor de pe Bega și redeschiderea navigației internaționale, a venit vremea călătoriei. 

„Vulpea” va fi prima ambarcațiune care a trecut frontiera româno-sârbă, pe Bega, după mai bine de 70 de ani, în luna mai, în cadrul proiectului Circumeuropa. Asta a însemnat de fapt și reluarea navigației internaționale pe Bega. Doar că se așteaptă încă construirea punctului de trecere a frontierei. Până atunci se va putea trece granița pe apă cu diverse ocazii.

În 23 și 24 septembrie, în weekendul în care e deschisă frontiera și pentru bicicliști, vor putea trecere și vapoarele.

De ocazia va profita și vaporul Pelican, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega.

„Pelicanul va trece în Serbia și va naviga simbolic până la ecluza de la Srpski Itebej. După ce ne vom spune povestea și vom prezenta obiectivele inițiativei noastre, ne vom întoarce alături de bărci din Serbia și vom acosta în Timișoara, la timp pentru concertul Drink of Die (Serbia) și Coma (România)”, au anunțat cei de la Ecluze pe Bega.

Vaporul Pelican a fost construit în anul 1966 pe şantierul naval din Giurgiu, fiind iniţial folosit pentru transporturi în Delta Dunării. În anii ‘80, a fost adus la Timişoara, pentru a face curse speciale pe Bega. La început, ducea călătorii pe ruta Timişoara-Sânmihaiul Român, devenind după Revoluţie restaurant plutitor pe Bega. În ultimii ani, era tot mai puţin folosit, iar în perioada anilor 2010 a devenit doar o simplă terasă, lângă podul Mihai Viteazul. În toamna anului 2012, vaporul a fost mistuit de un incendiu. După aproximativ un an, Pelicanul a fost cumpărat de către cei de la cafeneaua D’Arc cu intenţia de a-l reface şi de a-l pune din nou pe Bega. 

Comentarii

comentarii