Acasă Actualitate Vârșețul îi așteaptă și pe timișoreni – dar nu numai – cu...

Vârșețul îi așteaptă și pe timișoreni – dar nu numai – cu muzică rock, folclor și vin

DISTRIBUIȚI

În luna iulie, orașul Vârșeț din Banatul Sârbesc organizează mai multe evenimente cu potențial turistic chiar și pentru români, și în mod special pentru bănățeni. Trei dintre acestea ar fi mai importante: festivalul de vin „Vinofest Vršac”, Festivalul Internațional de Folclor „Vršački Venac”/„Coroana Vârșețului” și festivalul „Wind Rock”.

Joi, 23 iunie, reprezentanții organizatorilor evenimentelor și ai autorităților din orașul sârbesc și-au și prezentat oferta turistică. Mai exact, prezenți la evenimentul desfășurat la restaurantul Lloyd au fost: Marija Sosic (consul al Consulatului General al Serbiei de la Timișoara), Dejan Popov (președintele Uniunii Sârbilor din România), dr. Trajan Kacina (timișorean la orgine, membru al consiliului orășenesc Vârșeț, responsabil pentru cultură), Tatjana Palkovac (președinta Organizației Turistice Vârșeț), Olga Petrov (directorul Festivalului Internațional de Folclor „Coroana Vârșețului”) și Kristian Petku (directorul PR al festivalului „Wind Rock”).

Vârșețul ar fi, potrivit reprezentanților orașului, „centrul vinului din Serbia”, iar podgoriile de aici ar fi fost cele mai mari din Estul Europei până la mijlocului secolului trecut. În ceea ce privește folclorul, festivalul specific din Vârșet, înființat în 1993, ar fi destinat atât criticilor din domeniu, cât și publicului larg. Sunt anunțate atât trupe de dans consacrate, cât și unele aflate la început. La fel, și festivalul „Wind Rock” le dedică mai multă atenție trupelor de rock nu atât de populare, însă aduce și artiști cunoscuți din Serbia și Croația.

Iată care ar fi, potrivit organizatorilor conferinței de presă de joi, programele și conceptele celor trei evenimente din luna iulie:

„Primul eveniment  este prestigiosul Festival Internațional «Vinofest Vršac» care va avea loc pe 1 și 2 iulie 2022.

Anul acesta, marele festival al vinului va strânge laolaltă peste 70 de crame din țară și din străinătate. Tamburașii și un program bogat de divertisment și educațional vor oferi tuturor vizitatorilor o experiență de neuitat. Iubitorii «băuturii zeilor» vor avea prilejul de a gusta vinuri de calitate și specialități culinare din bucătăria locală.

Festivalul și expoziția conexă au caracter comercial și competitiv iar o comisie formată din enologi renumiți din țară și străinătate va evalua vinurile înregistrate în concurs.

Festivalul de vin, viticultură, utilaje și echipamente de vinificație, inițial a avut un caracter local, reunind numai producători de vin din zona Vârșețului.

Azi, festivalul atrage expozanți nu doar din Serbia, dar și tot mai mulți producători din străinătate. În ultimi ani festivalul a găzduit producători de vin din România, Macedonia, Ungaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Ucraina, Cehia și, evident, mii de vizitatori, iubitori de vin.

 

A doua manifestare este cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor «Vršački Venac»/«Coroana Vârșețului», organizat de Centrul Cultural Vršac în perioada 11-13 iulie, pe scenă urmând să urce ansambluri din Peru, Mexic, Indonezia, România, Bulgaria, Cipru și Italia. Nu vor lipsi, firește, ansambluri de renume din Serbia și ansambluri folclorice din orașul gazdă.

Potrivit Olgăi Petrov, directorul festivalului, evenimentul din acest an va oferi publicului un program bogat și divers, care va cuprinde spectacole ale unor ansambluri folclorice din întreaga lume.

 

Al treilea eveniment are loc pe lacul de la Vršac și este vorba despre deja tradiționalul festival Wind Rock. Noutatea de anul acesta este că festivalul durează cu o zi mai mult, adică între 28 și 31 iulie. La ediția din acest an a «Wind rock Up», o competiție de rock, au aplicat 36 de trupe, dintre care publicul a votat pe pagina de Facebook a festivalului și a ales deja șase, care vor concura în finala pe 28 iulie 2022”.

Comentarii

comentarii