Acasă Actualitate Varta caută 100 de hectare de teren în vestul țării, pentru construcția...

Varta caută 100 de hectare de teren în vestul țării, pentru construcția unei fabrici de acumulatori

DISTRIBUIȚI

Gigantul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vizează România ca amplasament pentru o unitate de producție de baterii, o investiție ce se va ridica la 1 miliard de euro. Țara noastră ar putea finanța cu fonduri europene anumite componente ale investiției. Sursele Economedia.ro au indicat faptul că Varta ar urmări Aradul ca destinație pentru o fabrică nouă și caută teren de cel puțin un milion de metri pătrați.

Anunțul inițial a fost făcut pe Facebook, de Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene MIPE, dar ulterior a fost șters.

„Am primit azi delegația grupului Varta. Compania vizează România ca locație pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forța de muncă bine pregatită și competitivă. Echipa Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, a scris Roxana Mînzatu.

Varta caută peste 100 de hectare de teren și s-ar fi oprit momentan la Arad, care are și avantajul că se află aproape de granița de vest a României. Demersul germanilor e încă în stadiu incipient, nici măcar nu e 100% sigur că România va beneficia de această investiție.

Se pare că Varta vrea să facă o fabrică destinată producției de acumulatori pentru consum, pe terenul de peste 100 de hectare pe care îl caută.

Varta Micro­battery deţine deja pe plan local o fabrică de baterii la Braşov. Compania a raportat în 2020 afaceri de 407 milioane de lei și un profit net de 19,25 milioane de lei, având un număr mediu de 447 de salariați. Compania a primit în 2019 un ajutor de stat de 25,3 milioane de lei pentru o investiţie de 50 de milioane de lei în extinderea producţiei pentru acumulatori şi baterii pentru aparate auditive.

Varta a anunțat la începutul anului 2021 că va lansa producția de baterii pentru mașini electrice. Până în prezent, compania germană a produs în principal baterii pentru electronice de uz casnic, dar este implicată de ceva timp în cercetarea pentru baterii pentru mașini electrice, scrie electrive.com.

Varta este deja cunoscut de mulți jucători din industria electromobilității – fie că este vorba despre dezvoltarea producției digitalizate la scară largă de celule de baterii de format mare alături de Fraunhofer IPA și ZSW sau, mai recent, pentru crearea de noi separatoare de baterii din sticlă împreună cu Universitatea din Bayreuth și Tesla.

În 2020, dezvoltatorul de parcuri industriale VGP, controlat de familiile Van Geet cu 33,81% dintre acțiuni și Van Maldeeren cu 24,67%, restul fiind acțiuni publice, a anunțat că va dezvolta un proiect industrial și logistic de circa 200.000 mp la Arad, pe un teren de 39 de hectare pe care l-a cumpărat în zonă.

Filiala română a grupului VGP, o companie cu o prezentă în România din 2007, deține în prezent parcuri active în Timișoara și Sibiu, precum și o importantă rezervă de teren în Brașov, București și acum Arad.

Grupul VGP are un număr de 72 de parcuri industriale situate în douăsprezece țări europene și este pe o cale de extindere pe toate piețele sale.

Comentarii

comentarii