Acasă Eveniment Vasile Stoica a plecat într-o nouă expediţie în cărucior cu rotile acţionat...

Vasile Stoica a plecat într-o nouă expediţie în cărucior cu rotile acţionat manual

410
DISTRIBUIȚI

Vasile Stoica 8Temerarul lugojean, care a intrat şi în celebra Carte a Recordurilor – Guinness Book, va parcurge 11.000 de kilometri până la Capul Nord

Lugojeanul Vasile Stoica, primul român care s-a aventurat prin lume într-un scaun cu rotile acţionat manual şi primul lugojean care a intrat în celebra Carte a Recordurilor – Guinness Book, demonstrând lumii întregi că orice persoană cu dizabilităţi îşi poate depăşi limitele, a plecat, duminică dimineaţa, într-o nouă expediţie: 11.000 de kilometri, până în cel mai nordic punct al Europei – Capul Nord. Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor şi a crescut mai mult prin spitale şi prin centre de ocrotire, însă acest lucru nu a făcut altceva decât să-i cultive o voinţă de fier şi o dorinţă de a fi, chiar din cărucior, un învingător. A început să practice sportul în anul 1992, când, în urma unei vizite în Franţa, a văzut că şi persoanele cu handicap locomotor pot duce „o viaţă de sportiv”, iar în 1993, ca semn de recunoştinţă că francezii l-au învăţat să preţuiască viaţa într-un mod deosebit, a efectuat o călătorie solitară, în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. Aventurile lui Vasile nu s-au oprit însă aici. A efectuat Turul Europei în cărucior (în 1995), apoi Turul lumii (1998-1999), iar în octombrie 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore. După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania. În anul 2008 a pornit într-o nouă călătorie, de 12.000 de kilometri, cu intenţia de a ajunge până la Beijing, în China, însă din cauza unei accidentări a fost nevoit să-şi întrerupă turneul în Rusia, la Volgograd (fostul Stalingrad), după 3.400 de kilometri parcurşi.

Lugoj – Capul Nord şi retur

Vasile Stoica 2În acest nou turneu, intitulat „Roţile curajului 2”, temerarul lugojean, în vârstă de 43 de ani, şi-a propus să parcurgă 11.000 de kilometri până în cel mai nordic punct al Europei – Capul Nord, în Norvegia, pe o rută care va traversa 16 ţări: România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Anglia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Austria, apoi, din nou, Ungaria şi România. Vasile Stoica a anunţat că va folosi în această expediţie un fotoliu rulant acţionat manual şi va avea cu el un bagaj compus dintr-un rucsac cu două schimburi de haine, o pelerină de ploaie, un sac de dormit, un cort mic, un laptop, un aparat de fotografiat şi, bineînţeles, sculele necesare pentru repararea căruciorului. Acest turneu va avea o durată de două-trei luni, în funcţie de condiţiile meteo, şi este al doilea ca lungime efectuat de sportivul lugojean, după cei 36.000 de kilometri parcurşi în Turul lumii, în perioada 1998-1999.

Susţinut de peste 200 de biciclişti şi motociclişti lugojeni

La plecarea din Lugoj, în această nouă expediţie, Vasile Stoica a fost însoţit şi de voluntarii campaniei „Lugojul Pedalează”, precum şi de membrii comunităţii motocicliştilor din Lugoj. Peste 200 de biciclişti şi motociclişti lugojeni au fost prezenţi, duminică dimineaţa, la ora 10, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, pentru a-l însoţi pe Vasile până la ieşirea din municipiul Lugoj. La plecare, Vasile a fost încurajat de Dorina Vărgatu, preşedinta Clubului Sportiv al Handicapaţilor Fizic „Maraton’93” şi de alţi membri ai Asociaţiei Handicapaţilor Lugoj, de multipla campioană la tenis de masă Otilia Bădescu, reprezentanta Ministerului Tineretului şi Sportului, de senatorul Ioan Iovescu şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, care i-a înmânat şi o scrisoare de susţinere din partea CJT, redactată în limba română şi în limba engleză. Coloana de biciclişti şi motociclişti a mers împreună cu Vasile Stoica pe traseul: Casa de Cultură a Sindicatelor – Splaiul Coriolan Brediceanu – Podul de Beton – Universitatea Europeană Drăgan – strada Timişoarei – sensul giratoriu de la intrarea în localitatea Coştei, de unde, temerarul lugojean a plecat, solitar, spre Timişoara.

Titu Bojin: „Îţi doresc să te întorci cu bine acasă, să ai grijă de tine”

La Timişoara, Vasile Stoica s-a aflat luni dimineaţa, de unde a plecat în noua sa aventură. El s-a întâlnit în faţa Consiliului Judeţean Timiş cu susţinătorii săi, dar şi cu autorităţile judeţene care au donat o parte din banii necesari acestei expediţii, şi care i-au urat să aibă parte de o călătorie reuşită şi sigură. „Îţi doresc să te întorci cu bine acasă, să ai grijă de tine. Noi avem oameni minunaţi, printre ei eşti şi tu”, i-a spus Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, lui Vasile Stoica.

Comentarii

comentarii