Acasă Actualitate Vasile Stoica va pleca într-o nouă aventură în cărucior cu rotile

Vasile Stoica va pleca într-o nouă aventură în cărucior cu rotile

548
DISTRIBUIȚI

Vasile Stoica 12

Temerarul lugojean vrea să atingă şi cel mai sudic punct al Europei – insula Gavdos, din Grecia

După ce anul trecut a parcurs 8.300 de kilometri, de la Lugoj până la Capul Nord, în Norvegia, cel mai nordic punct al Europei, Vasile Stoica – lugojeanul de 44 de ani care a demonstrat lumii întregi că orice persoană cu dizabilităţi îşi poate depăşi limitele – se pregăteşte pentru o nouă expediţie.

De această dată, Vasile Stoica vrea să atingă punctul cel mai sudic al continentului, care este insula Gavdos din Grecia, la 20 de kilometri de Cipru. Traseul pe care-l va parcurge are aproximativ 12.000 de kilometri prin Serbia, Macedonia, Grecia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Şi în această expediţie, Vasile Stoica va folosi un fotoliu rulant acţionat manual. Temerarul lugojean va pleca în turneu vineri, 27 iunie, din localitatea Bencecu de Sus, comuna Pișchia, și se va întoarce în România la sfârșitul lunii septembrie. „Am decis să plec într-un nou turneu prin Europa pentru a mă menține în formă. Finanțarea turneului va fi asigurată din resurse proprii cât și de către câțiva sponsori și sper că și de către Consiliul Local al Comunei Pișchia, care mi-a fost alături și în ultimul turneu până la Capul Nord, Norvegia”, a menţionat Vasile Stoica, primul român care s-a aventurat prin lume într-un scaun cu rotile acţionat manual. Acest turneu este unul de pregătire pentru Vasile Stoica, lugojeanul intenţionând ca în luna noiembrie să plece într-o expediţie americană, de la Los Angeles (SUA) până la Santiago de Chile, în America de Sud. „În luna noiembrie a acestui an doresc să plec în călătoria de care pomeneam încă de anul trecut, adică de la Los Angeles la Santiago de Chile, America de Sud. În această perioadă este iarnă în acea parte a Lumii și de aceea am ales să fac acest turneu prin Europa”, a mărturisit temerarul lugojean.

Vasile Stoica 2Alergotura îl susține pe Vasile Stoica în drumul său prin Europa

În noua aventură prin Europa, Vasile Stoica este susţinut şi de membrii Alergotura, care intenţionează să-l însoțească în alergare, în prima parte a călătoriei, de la Bencecu de Sus, comuna Pișchia (plecarea vineri, 27 iunie, la ora 10), până în localitatea Dumbrăvița (aproximativ 20 de kilometri), iar sâmbătă, 28 iunie, tot de la ora 10, de la Dumbrăvița prin Timișoara, spre Lugoj. Duminică, 29 iunie, la ora 10, Vasile va pleca spre Serbia (prin Buziaş) de pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, fiind însoţit atât de membrii Alergotură, cât şi de reprezentanţii comunităţii „Lugojul Pedalează”. „Ești binevenit și tu să îl însoţeşti pe Vasi! Iar dacă nu poţi alerga, îl poţi susţine printr-un mesaj de încurajare care să-l ajute în momentele dificile ale turneului sau poţi contribui la strângerea fondurilor necesare pentru a-l aduce cât mai aproape de visul său”, transmit membrii Alergotura, care au demarat şi o campanie de strângere de fonduri pentru turneul lui Vasile Stoica. Dacă sunt persoane care doresc să contribuie financiar la această expediţie şi să devină parteneri la acest proiect pot face donaţii on-line, la adresa http://maraton93.galantom.ro, sau pot să-l contacteze pe Vasile Stoica prin e-mail, la adresa vasile_stoica@yahoo.com, sau la numărul de telefon 0749-494605.

Aventuri de Cartea Recordurilor

Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor şi a crescut mai mult prin spitale şi prin centre de ocrotire, însă acest lucru nu a făcut altceva decât să-i cultive o voinţă de fier şi o dorinţă de a fi, chiar din cărucior, un învingător. A început să practice sportul în anul 1992, când, în urma unei vizite în Franţa, a văzut că şi persoanele cu handicap locomotor pot duce „o viaţă de sportiv”, iar în 1993, ca semn de recunoştinţă că francezii l-au învăţat să preţuiască viaţa într-un mod deosebit, a efectuat o călătorie solitară, în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. Aventurile lui Vasile nu s-au oprit însă aici. A efectuat Turul Europei în cărucior (în 1995), apoi Turul lumii (1998-1999), iar în octombrie 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore. După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania. În anul 2008 a pornit într-o nouă călătorie, de 12.000 de kilometri, cu intenţia de a ajunge până la Beijing, în China, însă din cauza unei accidentări a fost nevoit să-şi întrerupă turneul în Rusia, la Volgograd (fostul Stalingrad), după 3.400 de kilometri parcurşi. În 2013, Vasile Stoica a parcurs 8.300 de kilometri în 73 de zile, de la Lugoj până la Capul Nord (Norvegia), în cel mai nordic punct al Europei Continentale.

 

Comentarii

comentarii