Acasă Economic Vehiculele care transportă ilegal cereale vor fi confiscate

Vehiculele care transportă ilegal cereale vor fi confiscate

DISTRIBUIȚI

În 1 iulie a fost publicată, în Monitorul Oficial nr. 457, Ordonanţa de Urgenţă nr. 93 privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri. Intervenţia legislativă de urgenţă a fost luată din cauza creştere a numărului de transporturi ilicite de produse accizabile, diversificându-se formele de realizare a acestor fapte ilicite. De asemenea, în perioada campaniei agricole de vară se amplifică activităţile comerciale ilicite în care sunt implicaţi operatorii economici ce se ocupă cu comercializarea şi transportul cerealelor, fiind momentul în care se creează stocuri ilicite de cereale, ce ulterior sunt utilizate pentru tranzacţii comerciale sau producţia de panificaţie neînregistrată. Conform comisarul general al Gărzii Financiare, Sorin Florea, prejudiciul statului din evaziunea fiscală în domeniul cerealier în luna iunie 2009 a fost de 75 milioane lei.
Ordonanţă de Urgenţă prevede confiscarea cerealelor şi a produselor de panificaţie transportate dacă acestea nu sunt însoţite de documente care justifică provenienţa, dar şi a vehiculului, controalele urmând să fie făcute de echipe mixte Poliţie – Gardă Financiară. Conform ordonanţei, amenda pentru transportul în scop comercial al cerealelor sau al documentelor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege care să justifice provenienţa acestora se pedepseşte cu amenda de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, confiscarea mărfii şi a mijlocului de transport. Amenda poate fi mai mare, respectiv între 6.000 şi 100.000 de lei, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minimul acesteia, în cel mult 48 de ore. În perioada următoare, aproximativ 70-80% din personalul Gărzii Financiare va fi angrenat în verificări pe domeniile cu risc fiscal ridicat, precum transportul de cereale, alcool sau tutun. De asemenea, potrivit noii ordonanţe, 15% din veniturile rezultate din valorificarea bunurilor confiscate se constituie într-un fond de premiere la dispoziţia ministrului administraţiei şi internelor şi a ministrului finanţelor publice, în cote egale.
Noile prevederi legislative aduc modificări şi la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, mai precis, transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege care să justifice provenienţa licita a acestora.

Comentarii

comentarii