Acasă Economic Venituri mai mici în Timiş

Venituri mai mici în Timiş

DISTRIBUIȚI

Veniturile bugetului consolidat, calculate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş la sfârşitul lunii august, arată că sumele strânse de la contribuabili au fost mai mici decât în perioada similară a anului trecut.
Astfel, veniturile totale reprezentând bugetul consolidat (exclusiv vama şi sumele deductibile) au fost de 2,11 miliarde lei, faţă de 2,18 miliarde lei, venituri realizate anul trecut, deci o scădere de 3,15%. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna august a.c., cu 16,9%, faţă de august 2008. Veniturile încasate la bugetul de stat, în perioada menţionată, au fost în sumă de 1.09 miliarde lei, în scădere cu 7,59% faţă de veniturile încasate la 31 august 2008, diminuarea fiind cauzată, în principal, de scăderea sumelor încasate la impozitul pe profit şi la taxa pe valoare adăugată. Astfel, în luna iulie 2009, veniturile bugetului de stat au fost mai mici cu 5,01% faţă de iulie 2008, iar în luna august 2009, faţă de luna august 2008, au fost mai mici cu 27,82%.
Sumele încasate din impozitul pe profit au fost mai mici cu aproape un sfert faţă de anul trecut, conform DGFP Timiş. În structura veniturilor bugetului de stat, ca impozit pe profit a fost încasată suma de 172 milioane lei, cu 23.50% mai puţin faţă de 31 august 2008, de unde rezultă că numărul agenţilor care au înregistrat pierderi financiare s-a mărit.
În schimb, la impozitul pe venit s-a înregistrat o creştere cu 7,31% a încasărilor. La taxa pe valoarea adăugată încasată pentru operaţiuni interne s-a înregistrat o scădere a încasărilor, începând cu luna iulie 2009, cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, scăderea accentuându-se în luna august 2009, la 5,3 procente.
Pentru intensificarea colectării veniturilor bugetare, până la finele lunii august 2009 au fost iniţiate zeci de mii de măsuri de executare silită. Inspectorii fiscali au trimis persoanelor fizice şi juridice aproape 90.000 de somaţii pentru datorii care trebuia să fie încasate, suma totală ce trebuie recuperată fiind de peste 615 milioane lei. În aproape 30.000 de cazuri s-au pus popriri pe conturile bancare ale debitorilor, în sumă de 240 de milioane de lei. Pentru recuperarea unei datorii de circa 48 de milioane de lei, au fost instituite 152 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile. Suma totală ce trebuie recuperată de la contribuabilii din Timiş, cărora li s-au emis măsuri de executare silită, este de circa 215 milioane euro.
În primele opt luni ale anului, unităţile fiscale au organizat un număr de 190 de licitaţii, pentru valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate. La aceste acţiuni s-au prezentat ofertanţi doar la 14 licitaţii, valoarea bunurilor vândute fiind de nici 250.000 lei. Totuşi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş se află pe locul doi pe ţară, după Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov (excluzând realizările Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi ale Direcţiei Municipiului Bucureşti, în ceea ce priveşte încasările realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită, în primele opt luni ale anului. Suma recuperată este de 264,7 milioane lei.

Comentarii

comentarii