Acasă Actualitate Veste bombă: Alianța Vestului nu există decât în declarații și vrea bani...

Veste bombă: Alianța Vestului nu există decât în declarații și vrea bani împrumut, nu fonduri europene

1666
DISTRIBUIȚI

Joi, 20 decembrie 2018, la Arad a avut loc prima întâlnire de lucru a Alianţei Vestului condusă de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la care au fost prezenţi reprezentanţii executivi ai celor 4 oraşe: Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj Napoca, anunță Primăria Arad. Deși cei patru primari care au pus bazele alianței au prezentat-o public ca pe un fapt împlinit, iată că de fapt este vorba doar despre demersuri premergătoare semnării documentului oficial care va aduce AVE la viață. Astăzi s-a discutat în prima parte a întâlnirii pe partea de statut, paşii premergători entităţii juridice în care se va constitui Alianţa. Abia la începutul săptămânii viitoare va fi finalizat primul draft al documentelor constitutive ale Asociaţei, iar în primele două luni ale anului viitor ele vor fi supuse votului în cele patru Consilii Locale. Ceea ce denotă faptul că AVE nu a primit și girul consiliilor locale ale celor patru orașe, fiind vorba doar despre un demers singular al celor patru primari.

În a doua parte a întâlnirii s-a discutat despre armonizarea calendarelor culturale a celor 4 orase şi s-a decis modalitatea prin care  municipiile din Alianţa Vestului vor sprijini Timişoara care devine capitală culturală europeană în 2021. Ar fi o oprimă măsură concretă salutară de acțiune a primarilor semnatari ai alianței, dacă aceasta va primi și girul celor patru consilii locale municipale.

Tot cu ocazia întâlnirii de la Arad s-a stabilit calendarul următoarelor întâlniri tehnice. Prima va fi la Timişoara în perioada 11-13 ianuarie 2018, iar cea de a doua, la Cluj Napoca în perioada 18-20 ianuarie 2018. La aceasta din urmă  vor participa  atât edilii celor patru oraşe cât şi personalul tehnic desemnat pentru a discuta despre realizarea unei platforme digitale comune, menite să lege municipiile pe partea de IT şi de destinaţii. Se intenţionează ca prin intermediul acestei platforme să se acceseze de exemplu, anumite trasee sau circuite turistice, corelate între ele, cu tot ce înseamnă acces la partea rutieră, feroviară, transport în comun şamd. Adică, primarii și aparatul lor tehnic va discuta despre implementareuni sistem care va concura, speră ei, platforme extrem de populare ca Google Maps și altele, accesate de mulți români inclusiv din cele patru orașe.

Bomba întâlnirii de la Arad vine abia acum: deși AVE, adică cei patru primari semnatari, au anunțat cu surle și trâmbițe faptul că au ales această formă de asociere pentru a accesa fonduri europene menite să le dezvolte orașele, aflăm că de fapt prima întâlnire relevantă cu un organism finanțator va fi la finele lunii ianuarie, între reprezentaţii Asociaţiei și cei ai Băncii Mondiale. Asta, pe tipicul cunoscut la Arad, unde în locul fondurilor europene s-au preferat credite fără număr, în special de la Banca Mondială, care împovărează Aradul pe zeci de ani. Acum, mecanismul creditării va fi prezentat și celorlalți trei semnatari ai alianței.

”CLUJENII, ORĂDENII ȘI ARĂDENII VOR AVEA RECUNOSCUTE ÎN TIMIȘOARA ABONAMENTELE GENERALE PE MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN ȘI PE PARCĂRILE PUBLICE, CU EXCEPȚIA CELOR PENTRU ZONA VERDE (ZERO)! CONSILIUL LOCAL TIMIȘOARA A VOTAT ASTA, ASTĂZI! EVIDENT, CONDIȚIONAT DE RECIPROCITATE!

Alianța Vestului TREBUIE să aducă cetățenilor celor patru orașe asociate, cât mai repede, beneficii concrete! De la lucruri mici, până la proiecte de mare anvergură! Evident, ultimele necesită timp și îi rugăm pe stimații noștri concitadini să înțeleagă asta și să aibă răbdare și încredere în noi, încredere în Alianța Vestului!”, a declarat primarul Timișoarei Nicolae Robu, în urma întâlnirii de la Arad.

Comentarii

comentarii