Acasă Actualitate Vești îngrijorătoare despre noua tulpină braziliană P1 a SARS-COV2, ajunsă și în...

Vești îngrijorătoare despre noua tulpină braziliană P1 a SARS-COV2, ajunsă și în România

2238
DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, cadru didactic la UMF Timișoara, aduce vești îngrijorătoare despre noua tulpină braziliană P1 a SRS-COV2. Varianta P.1 (cum a fost ea denumită) prezintă 17 mutații din care 3 la proteina Spike și are o transmisibilitate de 1,4-2,2 ori mai mare!

Amintim că, în 8 martie 2021, Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a transmis că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P1.

Prof. Popovici a explicat, miercuri 10 martie 2021: ”Aș vrea să dau vești bune dar a apărut în prim plan noua variantă braziliană SARS-CoV 2. Concluzii studiu Universitatea Sao Paolo în colaborare cu Universitatea Oxford și Colegiul Imperial din Londra : varianta P.1 (cum a fost ea denumită) prezintă 17 mutații din care 3 la proteina Spike, are o transmisibilitate de 1,4-2,2 ori mai mare decât variantele precedente.

25-61% dintre cei care au dobândit imunitate postinfecțioasă față de variantele non-P.1 se pot reinfecta dacă sunt expuși la varianta P.1 în Manaus (Brazilia) și nu se poate stabili încă dacă generează forme mai grave de boală deoarece sistemul de sănătate s-a prăbușit la Manaus.

În consecință nu se poate preciza dacă creșterea mortalității se datorează noii variante virale sau imposibilității de acordare a unei asistențe medicale corespunzătoare.

Cert este că se estimează că varianta P.1 a apărut la Manaus în noiembrie 2020, a fost certificată prin laborator în decembrie 2020 și este responsabilă de repornirea epidemiei în acea zonă. Nu există dovezi că vaccinurile ar fi mai puțin eficiente față de această variantă! Dar cum paza bună poate trece primejdia rea e bine spun eu să nu uităm de măsuri indiferent dacă am fost sau nu vaccinați sau dacă am trecut sau nu prin infecție și nu în ultimul rând, să nu ascultăm ce spun “nepricepuțenii” în problemă!”.

Comentarii

comentarii