Acasă Actualitate Veszprem a devenit oficial prima Capitală Europeană a Culturii pe 2023 –...

Veszprem a devenit oficial prima Capitală Europeană a Culturii pe 2023 – foto, video

DISTRIBUIȚI

Primul dintre cele trei orașe europene care vor avea în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii, orașul Veszprem din Ungaria, a inaugurat oficial sărbătoarea culturală. Vor fi 300 de zile cu mii de evenimente, un an de promovare care, speră gazdele, va ajuta din plin la promovarea regiunii de lângă cunoscutul lac Balaton. Acum, deschideri oficiale urmează pentru Elefsina (Grecia), la începutul lui februarie, și Timișoara.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost foarte bine primită de gazde și turiști, cu extrem de multă detașare, luând parte la spectacolele puse la punct, pe mai multe scene din oraș, special pentru Capitală. A fost un weekend de deschidere în perioada 21-22 ianuarie și vor urma acum aproape 3.000 de programe culturale destinate publicului, în următoarele 300 de zile.

Poate destul de neobișnuit, nu va fi un singur an de acțiuni și promovare pentru oraș. De fapt, onoarea este împărtășită cu 116 orașe și sate din regiunea Bakony-Balaton, deschizând astfel oportunități excepționale pentru zonă. Veszprém a lansat anul ECoC cu Orașul este în continuare în reabilitare, chiar biserica din cetatea Veszprem, unde a avut loc ceremonia ”populară” de deschidere, având încă montate pe fațadă schelele folosite la renovare. Chiar și așa, oamenii nu au părut deranjați, ci s-au bucurat din plin de acțiune.
Maghiarii au conceput puțin diferit acest an 2023. Programul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Culturală Europeană (VEB2023 ECoC) se află într-o poziție unică. Chiar și atunci când Veszprém era încă doar un oraș candidat, de la bun început a avut în vedere implicarea unei întregi regiuni. Diversele evenimente culturale ale orașului evidențiază Veszprém ca centru, dar, spre deosebire de alte programe ECoC, celor 116 sate și orașe care s-au alăturat oficial programului regiunii ECoC au primit un accent puternic în implementare. Gândirea regională și un singur obiectiv au permis programului să evidențieze bogatul patrimoniu cultural, tradițiile și valorile locale unice ale regiunii.

Gazdele nu își propun, în primul rând, o creștere spectaculoasă a numărului de turiști, ci clădirea unei imagini puternic pozitive pentru întreaga regiune, una care să se resimtă și peste ani. Orașul e încă în renovare, sunt 18 obiective majore care nu au fost finalizate, de abia acum se construiesc piste de biciclete care să lege Veszprem de restul comunităților din zonă și, mai ales, de Balaton.

”Comisia Europeană, sociologii și specialiști care s-au focusat pe programe au calculat impactul acestui proiect, în medie, pe o perioadă de 5 ani regiunile cresc mai repede, turismul creste cu 10 până la 20%. Pandemia a afectat, nu știm cât va avea impact, iar de asta nu ne setăm target-uri numerice, ci ne dorim sa prezentăm regiunea. Este o regiune necunoscuta turiștilor, cărora vrem sa le arătăm ca este că regiunea este foarte frumoasa. Target nu sunt doar maghiarii, ci toate tarile care sunt la distante scurte de noi. Le vom crea facilități, pentru a veni sa ne viziteze zona”, a spus Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării regionale de la Budapesta.
Programul VEB2023 ECoC folosește cultura pentru a aborda probleme precum depășirea sezonalității, probleme de acces cultural până la cele mai mici municipalități, construirea de comunități locale, eliminarea decalajelor generațiilor și conectarea eficientă cu tinerii.
”Cei patru ani de pregătire au fost ca o bursa, a fost o perioadă de pregătire. În Europa nu sunt două capitale culturale identice, fiecare are un alt program, dar cu toți vrem să contribuim la comunitatea care este formată din capitala culturală. Sper ca programul nostru sa fie atât de calitativ încât să ofere la rândul lor know-how viitoarelor orașe ce vor fi capitale culturale”; a declarat, la conferința de presă oficială și primarul din Veszprem, Gyula Horga.
Regiunea din jurul Veszpremului se caracterizează printr-un boom al turismului în timpul sezonului de vârf din mai până în octombrie, dar majoritatea municipalităților sunt forțate să devină latente în extrasezon. Cu toate acestea, Capitala oferă rezidenților și vizitatorilor o gamă largă de activități gratuite pe tot parcursul anului, făcând un consum cultural de calitate accesibil tuturor. În acest scop, în unele municipalități din regiune au fost înființate Centre CultureNet, care oferă activități culturale pentru comunitățile locale pe tot parcursul anului. O inițiativă de revitalizare a centrului orașului Veszprém a dus la viață mai multe spații goale din centrul orașului, oferind întâlniri, muzică, gastronomie și oportunități de recreere pentru localnici și vizitatori.
Pe lângă că deține titlul ECoC în 2023, Veszprém deține și titlul UNESCO – Orașul Muzicii, care a fost acordat în 2019 pentru angajamentul său de decenii față de cunoștințele muzicale bogate, toate formele de creare a muzicii și educația muzicală. Aceste teme sunt, de asemenea, prioritare în programul VEB2023 ECoC. Cel puțin un festival de muzică va avea loc aproape în fiecare lună pe parcursul anului; de la blues la muzică corală, de la muzică populară la festivalul Chaconne, muzică clasică, jazz și muzică de stradă.

Comentarii

comentarii