Acasă Administraţie Vicepreședintele USR al CJ Timiș, îngrijorat de gradul scăzut de reciclare al...

Vicepreședintele USR al CJ Timiș, îngrijorat de gradul scăzut de reciclare al deșeurilor din județ

632
DISTRIBUIȚI

Timișul e departe de orice indicator impus la nivel european în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, spune Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș. El a vizitat, alături de cei de la   Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș toate stațiile de transfer al gunoiului din județ, dar și stația de sortare a deșeurilor de la Timișoara, operată de Colterm.

”Am vizitat aproape toate stațiile de transfer din județ și stația de sortare a deșeurilor de la COLTERM. Am acum o imagine completă asupra sistemului integrat de management al deșeurilor din județul nostru”, după ce a descoperit modul integrat în care sistemul funcționează.

Se pare că cel mai impresionat a rămas de munca depusă de cei 18 lucrători de la stația de sortare, operată la Timișoara de societatea de termoficare.

”În stația de sortare din Timișoara se lucrează în două ture, aproximativ 18 persoane sortează zilnic deșeurile noastre. Practic sacul/pubela galbenă care pleacă de la noi de acasă, ajunge pe această bandă, unde mâinile muncite alte lucrătorilor trebuie să aleagă ce este deșeu conform și ce e “refuz”. Cu cât calitatea deșeurilor este mai bună cu atât acest proces este unul mai bine făcut, iar rata de reciclare crește.  Din păcate în momentul de față procentul deșeurilor reciclabile care pot fi reciclate și valorificate este infim”, spune Moș

Deocamdată, la nivel european am fi undeva în epoca de piatră a colectării selective.

”Suntem departe de a atinge orice indicatori impuși la nivel național/european. I-am întrebat pe muncitorii de acolo dacă ei acasă își sortează deșeurile produse în gospodărie. Mi-au răspuns că fac mai mult decât atât, ei împart plasticul colorat și cel transparent atunci când își pregătesc sacii pentru colectarea săptămânală. De ce?! Pentru că dacă nu o fac acasă, trebuie s-o facă atunci când ajung în stația de sortare”, mai spune Moș.

În concluzie, cere ajutorul cetățenilor pentru a se rezolva problema.

Comentarii

comentarii