Acasă Actualitate Viceprimarii Timișoarei „rezolvă” problema cimitirelor în dispute pe Facebook, aruncând vina dintr-o...

Viceprimarii Timișoarei „rezolvă” problema cimitirelor în dispute pe Facebook, aruncând vina dintr-o parte în alta

DISTRIBUIȚI

Cimitirele din Timișoara arată tot mai groaznic. În aceste condiții, joi, 19 august, viceprimarii orașului, cei care într-o măsura sau alta sunt responsabili de aceste probleme, au găsit de cuviință să „rezolve” situația pe Facebook. Nu prezentând soluții miraculoase, ci aruncând vina unul pe altul. Pe de o parte, „vicele” userist Ruben Lațcău s-a arată nemulțumit că omologul său liberal „un an și jumătate a stat degeaba”, nefinalizând în timp util caietele de sarcini pentru licitație, iar atunci a făcut-o ar fi apelat la „copy-paste”. Pe de altă parte, liberalul Cosmin Tabără atrage atenția că de fapt ar fi vina primarului Dominic Fritz, care a semnat de abia după câteva luni documentele primite.

Vă amintim că, recent, primăria anunțase că va căuta noi administratori pentru cinci cimitire: Calea Șagului, Rusu Șirianu, Lipovei, Stuparilor și Săracilor. În cazul primelor două, nu există administrator propriu-zis de mai bine de un an, când viceprimarul Cosmin Tabără a reziliat contractul cu Casa Funerară Octavian, cea care l-ar fi mituit pe fostul director Florin Răvășilă pentru a câștiga licitația. Având – până de curând – „Patrimoniul” în subordine, Tabără ar fi fost cel care trebuia să se ocupe de caietele de sarcini. În decembrie a fost găsită o soluție „de avarie”, rămânând stabilit că forma finală de administrare a cimitirelor va fi stabilită ulterior. Totuși, acestea au ajuns în plenul Consiliului Local de abia la finalul lunii iulie. De aici au pornit și ultimele contre, Tabără acuzându-i în ultimele săptămâni, în mai multe rânduri, pe useriști de condițiile din cimitire, considerând că intenția administrației Fritz ca primăria să se ocupe pe viitor direct de ele este și mai proastă.

Joi, totuși, primul care a lansat un atac pe rețelele de socializare a fost Lațcău. Pe scurt, useristul spune că Tabără se plânge de „propriile rezultate”, că până acum licitațiile pentru administrarea cimitirelor au fost făcute cu dedicație de liberali și că documentele cu care venise până la urmă Tabără au fost „copy-paste” după cele ale fostului director Răvășilă, cel cercetat pentru corupție. În replică, Tabără arată că tocmai el a fost cel care l-a „îndepărtat” pe Răvășilă, că noul caiet de sarcini ar fi fost făcut încă din „primăvară”, însă primarul ar fi fost cel care a întârziat următoarele proceduri. Liberalul mai spune că dintre consilierii locali, numai Rodica Militaru (USR) a citit documentele și s-a arătat, în general, interesată de subiectul condițiilor din cimitire. Cosmin Tabără mai precizează, în comentarii, că useriștii încearcă să îl asocieze pe nedrept cu acțiunile fostei administrații Robu, cu care nu a avut legătură.

Iată și ce au scris, de fapt, pe Facebook, cei doi viceprimari. Lațcău a postat joi, la ora 15, la câteva ore după o conferință de presă a lui Tabără – în care acesta a atins tangențial și subiectul cimitirelor –, următorul mesaj:

„Un an și jumătate a stat degeaba și apoi a început să se plângă de propriile rezultate. Viceprimarul Tabără dă dovadă de iresponsabilitate și atacă public administrația din care face parte pentru propriile eșecuri.

După aproape 10 ani în care importanți membri PNL, printre care se numără și dânsul, au gestionat patrimoniul din oraș, inclusiv cimitirele municipiului, viceprimarul PNL își dă seama că cimitirele sunt murdare. Luna trecută, Florin Răvășilă, fost director liberal responsabil de cimitire, a dat declarații pentru primirea unei mite de 40.000 de euro. De ce? Pentru concesionarea cimitirelor cu dedicație.

În ianuarie 2021, când și-a început mandatul de viceprimar responsabil pe patrimoniu, domnul Tabără știa de aceste probleme și a avut un an întreg la dispoziție pentru a lansa o licitație, cu un caiet de sarcini coerent, pentru a rezolva problemele de curățenie și întreținere a cimitirelor. Din cauza incompetenței lui, pe 31 decembrie 2021 a fost nevoie să luăm o măsură de avarie, respectiv să încheiem un contract temporar, pe jumătate de an pentru întreținerea cimitirelor, pentru că urma să expire contractul curent.

În februarie anul acesta ar fi trebuit să vină cu documentația de licitația pregătită, cu un regulament și un caiet de sarcini pe care să le trimită spre consultare consilierilor locali. Nu a făcut nimic. «Este în lucru» a fost ce au auzit constant consilierii locali. Abia în iunie, după ce și-a epuizat timpul câștigat din măsura de avarie, a venit cu documentele pentru licitație și cu o propunere de caiet de sarcini, proaste, greșite și scrise cu dedicație.

Primarul i-a respins propunerea pentru că era un copy-paste a la Florin Răvășilă, care ar fi dat cu dedicație administrarea cimitirelor, exact așa cum s-a făcut înainte. Luna trecută, când se întâmpla tot calvarul acesta, domnul Tabără nu zicea nimic despre starea cimitirelor și nu a remediat aceste greșeli din documentația venită oricum extrem, extrem de târziu.

Dacă după un an și jumătate, în care nu a făcut nimic pe subiect, începe să se plângă de starea cimitirelor, domnul Tabără fie e inconștient, fie e ticălos. Pot spune doar că mă bucur că nu mai are patrimoniul în subordine.

Ce nu s-a făcut în tot mandatul lui, s-a rezolvat într-o lună: documentații corecte, caiet de sarcini fără dedicații pentru firme prietene, proiect de hotărâre publicat, supus la vot și aprobat în unanimitate. Inclusiv dânsul l-a votat, iar acum se preface amnezic.

Mi se pare ireal să îl aud cum minte și că spune presei că a făcut și a dres, iar acum că vrea să caute caietul de sarcini, care e chiar în anexa hotărârii pe care a votat-o în 27 iulie.

Îi voi ușura această căutare, iar aici e link-ul către hotărâre: https://www.primariatm.ro/…/hotarari-ale…/…

Cimitirele sunt într-o stare proastă și suntem profund nemulțumiți de felul în care politicienii peneliști au reușit să le gestioneze, atât în administrație precedentă, cât și acum. Așteptăm să încheiem, odată ce e gata licitația, un contract de administrare a 5 cimitire din Timișoara, unde am inclus în caietul de sarcini foarte clar prevederi pentru gestiunea deșeurilor și realizarea de investiții și reparații”.

La două ore distanță, a venit și replica lui Tabără:

„Lui Ruben Lațcău, personajul care le știe pe toate și care, prin «capacitatea lui», a lăsat un oraș ca Timișoara fără căldură, transformându-l în rușinea țării…

E greu să mă cobor la nivelul tău pentru a-ți răspunde, dar câteva precizări pe tema administrării cimitirelor din oraș sunt obligat să fac.

  1. În ianuarie 2021 am intrat în Primărie ca viceprimar și, la scurt timp, l-am îndepărtat din funcție pe Florin Răvășilă, cel căruia Dominic Fritz și Lațcău i-au redat dreptul de semnătură după ce fostul primar Nicolae Robu i-a luat-o!
  2. Am reziliat contractul cu firma care gestiona cimitirele din Calea Șagului și Rusu Șirianu. După ce am urmărit contractul, am fundamentat și rezilierea, iar firma nici nu ne-a acționat în instanță, fundamentarea fiind făcută profesionist.
  3. Împreună cu colegii de la Direcția de Patrimoniu am făcut licitația cu două zile înainte de anul nou, când Lațcău și Fritz petreceau în concedii… Ai organizat tu, Lațcău, licitația ??? Habar nu aveai ce se întâmpla în Timișoara atunci… Tu, de fapt, prin competența ta, ai lăsat Timișoara fără căldură. Asta știu timișorenii prea bine!
  4. Caietul de sarcini făcut a fost distribuit în primăvară colegilor consilieri locali. Doar Rodica Militaru l-a citit și a făcut adnotări și s-au trecut toate doleanțele dânsei. Oare tu, Lațcău, când l-ai citit? Asta dacă l-ai și citit vreodată… Poate știi despre caietul de sarcini din discuțiile avute pe scările DNA-ului cu cei care au dat declarații în acest dosar.
  5. O lună jumătate a stat caietul de sarcini pe masa lui Fritz ca să îl semneze și să-l pună pe ordinea de zi. Se poate verifica din opis-uri, nu-i greu. A intrat în plenul CL Timișoara în 26 iulie. Suntem în 18 august și de atunci nu este încă urcat în platforma de licitații SICAP.
  6. Încearcă să citești întotdeauna o frază până la capăt. Nu am spus că voi căuta caietul de sarcini, ci că voi verifica dacă e urcat pe platforma de licitații.
  7. Ai prea multă ură și aroganță, neajunsuri care te fac să nu pricepi că Timișoara nu-i a ta, nu-i a voastră, timișorenii nu merită și nu au timp de aceste dialoguri. Este pentru ultima dată când mă cobor la nivelul tău să-ți dau un astfel de răspuns.
  8. Deplâng ghinionul acestui oraș că trebuie să mai aștepte o vreme până un om ca tine va pleca de la conducerea lui…”.

Comentarii

comentarii