Acasă Administraţie VIDEO Colectează timișorenii și timișenii deșeurile selectiv? Retim și ADID dau „galbene”...

VIDEO Colectează timișorenii și timișenii deșeurile selectiv? Retim și ADID dau „galbene” și „roșii” celor care nu o fac

DISTRIBUIȚI

RETIM și ADID au lansat o nouă strategie prin care încearcă să îi convingă pe locuitorii județului Timiș să sorteze deșeurile reciclabile. Vor da „galbene” și „roșii”, nu cartonașe, ci autocolante. De amenzi se vor ocupa primăriile. Acțiunea are ca scop creșterea gradului de valorificare a deșeurilor, iar miercuri, 14 iulie, reprezentanții RETIM și ADID au și făcut o demonstrație de aplicare a acesteia.

În ce constă noutatea acțiunii lansate de ADID și Retim? Concret, în primă fază, începând cu 14 iulie, timp de o lună, acolo unde agenții de salubritate ai Retim constată că nu se respectă normele, vor fi aplicate, la prima abatere, abțibilduri galbene. La următoarele abateri, se aplică cele roșii și nu se va ridica pubela până consumatorii nu se conformează. Acțiunea se va desfășura în 55 de localități din Timiș, din zonele 0 și 1 definite de ADID, adică Timișoara și comunele din apropiere.

După această perioadă, autoritățile locale vor trebui să se ocupe și de amenzi. Încă de acum 12 există, în legislație, sancțiuni pentru nerespectarea normelor de reciclare selectivă, însă până acum acestea nu se prea aplicau. Dacă normele europene au stabilit drept țintă un grad de 50% de revalorificare, în Timiș, în 2020, acesta a fost de abia de 18%. La fel, și procentul de deșeuri municipale depozitate în gropi de gunoi este mult prea ridicat: 92,42%. La nivel european, pentru anul 2035, obiectivul este ca acest procent să fie de sub 10%. Aceste nereguli înseamnă amenzi de câteva milioane de euro anual pentru orașele mari sau de câteva sute de mii pentru comune.

La demonstrația de miercuri a fost prezent și Cristian Moș, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. „Așa cum știți, atunci când vine vorba de deșeuri, deși trebuie să se aducă îmbunătățiri la legislația românească, cel puțin cea europeană este foarte strictă. Până acum, României i s-au dat destule oportunități pentru a se alinia la standardele europene. Din păcate, vechea clasă politică nu a reușit să facă acest lucru. De aceea, în clipa de față trebuie să ne imaginăm toată situația deșeurilor ca o pădure imensă, foarte deasă, dar care a început să ia foc. Cam așa arată ceea ce se întâmplă și în județul Timiș în clipa de față. Știm că în Timiș stăm ceva mai bine, dar suntem departe de unde trebuia să fim. (…)

Atunci când mi-am asumat funcția de vicepreședinte al CJ Timiș, mi-am asumat și mandatul de președinte al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri Timiș. Vreau să implementăm legislația în vigoare la nivel european, legislația în vigoare în România. Colectarea selectivă a deșeurilor din gospodării nu este o modă, nu este o activitate opțională, nu este un nice to have, este o obligație legală pe care cu toții o avem. Cetățenii trebuie să înțeleagă că gesturile simple, mici, banale pot să ne scoată din zona de conform, dar ne aduc consecințe benefice. Suntem în ceasul al 12-lea, din punctul meu de vedere”, a declarat Moș.

„Noi vorbim, de fapt, nu despre o campanie, ci despre, dacă vreți, o nouă normalitate. Din punct de vedere cetățenesc, trebuie să înțelegem un singur lucru: este obligatoriu să colectăm separat. (…) La nivel individual, suntem pasibili de efectul legii. Autoritățile publice locale, primăriile sunt obligate să îi amendeze pe cei care nu colectează (deșeurile – n.r.) separat. Un lucru simplu trebuie să înțelegem: așa cum suntem obligați să parcăm doar unde este voie să parcăm, așa cum suntem obligați să trecem strada doar pe unde este voie, așa trebuie să și colectăm deșeurile separat, pentru că este lege! Cei pasionați de mediu, altă categorie de cetățeni. Noi toți, ceilalți, trebuie să știm că este o lege și așa trebuie să procedăm. Legea este de 10 ani!”, a declarat Dan Pascu, director RETIM.

Acesta a explicat că operatorii de colectare RETIM au fost instruiți să verifice, înainte de ridicare, pubelele și, dacă observă deșeuri reciclabile puse în tomberoanele negre sau deșeuri nereciclabile în cele galbene, să lipească autocolantele. Acestea vor menționa inclusiv neregula depistată. Doar în prima lună va exista cel galben. Mai apoi, se va aplica doar cel roșu, iar recipientul nu va fi ridicat. Consumatorul va avea timp până la următorul termen de ridicare să resorteze deșeurile. Primăria va veni mai apoi cu amenzile, pentru asociațiile de locatari sau pentru consumatorii individuali, după caz.

„Discutăm despre o campanie unde trebuie să aplicam legea. Campania se numește «Colectarea separată, obligație legală». (…) Avem un grad de valorificare destul de scăzut. Motivul este tocmai acest grad de selectare foarte scăzut. Observăm asta la nivelul județului. Nici nu este greu de observat, ne uităm în pubelă și vedem că în pubela neagră se regăsesc foarte multe deșeuri reciclabile care ar trebui să fie în pubela galbenă. Ea fiind în pubela neagră, nu mai poate fi corect selectată, procesată și valorificată. De cele mai multe ori, ajunge în groapă. Ne dorim cu toții să procedăm cum trebuie și, ca într-un viitor foarte scurt, să ne dăm seama că asta este direcția”, a declarat și Romeo Ursu, director executiv al ADID Timiș.

Acesta din urmă a făcut și o demonstrație, verificând pubele din fața unui bloc de pe strada Colonel Enescu din Timișoara. Au fost găsite atât deșeuri reciclabile în pubelele negre, cât și deșeuri nereciclabile în pubelele galbene. Întrebat despre această situație, președintele asociației de proprietari a spus că el a încercat să îi învețe pe locatari regulile. Ar fi împărțit broșurile distribuite de ADID și RETIM, însă de vină ar fi în mod special chiriașii care nu vor să se conformeze. Acesta a sugerat că o eventuală promovare mai intensă a campaniei la televiziuni ar putea să dea rezultate mai bune.

Comentarii

comentarii