Acasă Actualitate Vier Pfoten: „Să alegem ouă de Paşte care nu conţin suferinţa păsărilor!”

Vier Pfoten: „Să alegem ouă de Paşte care nu conţin suferinţa păsărilor!”

839
DISTRIBUIȚI

oua fara suferintaCu ocazia Sărbătorilor de Paşte, organizatia Vier Pfoten recomandă să alegem de pe rafturile magazinelor ouă care nu conţin suferinţa păsărilor. Majoritatea magazinelor oferă alternativa ouălor provenite de la găini crescute în sisteme la sol sau în aer liber, fără cuşti, care poartă pe ştampilă indicativul „0”, „1” sau „2”, în funcţie de tipul de creştere.

Începand cu 1 ianuarie 2012, în fermele din Uniunea Europeană, inclusiv România, s-au interzis cuștile convenționale, fiind acceptate doar cuștile îmbunătățite. Aceasta aparenta imbunatatire presupune insa in continuare faptul ca milioane de gaini sufera din cauza conditiilor din custi. Orice comportament natural este aproape imposibil intr-un spatiu vital atat de redus. Toate ouale provenite de la gaini crescute in custi poarta pe stampila indicativul “3”.
 
VIER PFOTEN ii indeamna pe clientii magazinelor sa verifice stampila de pe ou si sa le aleaga de pe raft pe cele care poarta indicativele „0” – Oua de gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica sau „1” – Oua de gaini crescute in aer liber. VIER PFOTEN recomanda totodata consumatorilor sa evite ouale gata vopsite din magazine, deoarece in multe cazuri pigmentul acopera complet stampila care indica tipul de crestere al gainilor de la care provin ouale.

Potrivit unui studiu realizat de VIER PFOTEN in perioada 15 februarie – 20 aprilie 2013, in 19 magazine si lanturi de supermarketuri din Romania, 17 dintre acestea aveau in oferta oua provenite de la gaini crescute in conditii mai bune decat in custi. In 16 magazine, clientii pot gasi oua de la gaini crescute in sistem ecologic. Fata de studiul anterior, realizat in 2010, VIER PFOTEN remarca o imbunatire notabila a ofertei de pe rafturi. Acest lucru confirma tendinta consumatorilor de a se orienta catre produse care nu implica suferinta animalelor. Un sondaj realizat in 2011 de VIER PFOTEN arata ca 82% dintre romani sunt preocupati de bunastarea gainilor ouatoare, iar 53% sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru oua care nu provin de la gaini crescute in custi. Daca in 2009, in Romania existau doar 2 producatori de oua ecologice, in 2013 numarul acestora ajuns la 10. In aceste ferme, gainile sunt crescute in aer liber, fara stresul creat de custi sau aglomeratie, fiind hranite cu furaje certificate ecologic. Totodata, astazi putem vorbi de 4 ferme gaini ouatoare crescute in aer liber, in vreme ce in 2009 nu exista nici unul.

Consumatorii trebuie sa stie ca suferinta animalelor se poate ascunde si in produsele semipreparate care contin oua. VIER PFOTEN recomanda astfel clientilor care isi vor petrece sarbatoarea de Paste la pensiuni sau restaurante sa intrebe ce fel de oua sunt folosite in bucatarie pentru a fi siguri ca meniul de sarbatoare nu implica suferinta animalelor.

Comentarii

comentarii