Acasă Actualitate Vigilenţă crescută la graniţă şi la Aeroportul “Traian Vuia” Timişoara

Vigilenţă crescută la graniţă şi la Aeroportul “Traian Vuia” Timişoara

DISTRIBUIȚI

Pentru a se evita gripa de origine porcină
“În zilele ce urmează, vom avea o video –conferinţă cu Ministerul Sănătăţii să ne transmită ce acţiuni vom desfăşura în plus”, a declarat Mircea Băcală (foto), prefectul judeţului Timiş.
Mircea BacalaOdată cu recunoaşterea oficială a declanşării pandemiei de gripă de origine porcină de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), miercuri, 11 iunie, autorităţile judeţului Timiş acordă, deocamdată, o atenţie deosebită numai activităţilor de la graniţă şi de la Aeroportul “Traian Vuia” Timişoara. “În afară de ce am desfăşurat noi, acum, este o mai mare vigilenţă la punctele de frontieră şi la Aeroportul “Traian Vuia” Timişoara. În zilele ce urmează, vom avea o video –conferinţă cu Ministerul Sănătăţii să ne transmită ce acţiuni vom desfăşura în plus”, a declarat Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP )Timiş deocamdată e în aşteptare. “E vorba de un plan naţional de intervenţie ce se aplică pe tot teritoriul ţării. Este anunţat preşedintele ţării, guvernul, prefecuturile. În momentul când va apărea ceva special, atunci noi anunţăm, dacă nu informează Ministerul Sănătăţii”, a declarat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.

Obiectivul principal – protejarea populaţiei de gripa porcină

Specialistii declară că trebuie să fim conştienţi de faptul că ne confruntăm cu un virus nou, în cazul căruia se mai fac încă cercetări şi, ca urmare, autorităţile pot lua anumite decizii care pot fi schimbate pe măsură ce apar informaţii noi.
Pandemie înseamnă că virusul gripal nou apărut se răspândeşte în comunitate şi cauzează multe îmbolnăviri în multe ţări şi pe toate continentele.
Conform Minsterului Sănătăţii, România aplică măsurile din Planul Naţional de Intervenţie în Pandemia de Gripă. Ministerul Sănătăţii continuă să aloce toate resursele necesare pentru acordarea asistenţei medicale celor infectaţi. De asemenea, populaţia va fi informată în permanenţă despre măsurile de prevenţie împotriva infectării cu noul virus. Mai mult, se vor monitoriza eventualele focare apărute în ţara noastră şi se va intensifica colaborarea cu OMS pentru schimbul de informaţii, privind virusul AH1N1 si rezultatele clinice, dar şi pentru căutarea informaţiilor despre evolutia şi urmărirea descoperirilor ştiinţifice.
În şedinţa de guvern de miercuri, 11 iunie,  dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a prezentat acest plan de intervenţie, iar guvernul a aprobat forma revizuită şi actualizată a măsurilor. Obiectivul principal al planului este de a stabili măsurile şi mecanismelor de acţiune pentru asigurarea protejării populaţiei şi a societăţii împotriva ameninţării pandemiei de gripă şi de pregătire a sistemului de sănătate pentru a face faţă unei pandemii de gripă de mare amploare.

În caz că…, mergeţi la Spitalul “Victor Babeş” Timişoara

Dacă un timişorean sau timişean prezentă următoarele simptome – tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius, trebuie să se prezinte de urgenţă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumo-ftiziologie "Dr.Victor Babeş” Timişoara, de la Pădurea Verde; să evite contactele cu persoanele bolnave, iar atunci când tuşeşte sau strănută, să îşi acopere gura şi nasul cu o batistă. “Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mâinile des cu apă şi săpun, în special, după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile. Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să  ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane”, sunt măsurile fundamentale instituite de către Ministerul Sănătăţii pentru a se evita infectarea cu virusului AH1N1, ce provoacă aşa numita gripă de origine porcină.
Trebuie să amintim că, deocamdată, AH1N1 nu reprezintă o ameninţare gravă pentru populaţia din ţara noastră, fiindcă nu a ajuns să se răspândească în comunitate, adică de la om la om. Cele 11 persoane înregistrate la nivel naţional au venit cu virusul de dincolo de graniţă, dar majoritatea s-a vindecat deja.  
Deşi în acest moment, nu este nicio urgenţă, Planul Naţional de Interveţie în Pandemia de Gripă prevede că, în caz de prelungire semnificativă a situaţiei de criză, populaţia este încurajată să-şi facă provizii de alimente neperisabile şi de apă îmbuteliată; se încurajează cumpărarea proviziilor în cantităţi mari, deoarece cumpărăturile frecvente pot provoca o afluenţă nedorită a populaţiei, mai ales pe timp de pandemie. Dimpotrivă, în cazul în care se preconizează o situaţie de criză de scurtă durată, se vor descuraja cumpărăturile masive care pot conduce la lipsuri nejustificate de alimente.

Comentarii

comentarii