Acasă Economic Viitorul agriculturii din Banat aparține cooperativelor. Banat Agro Vest lucrează 15.000 de...

Viitorul agriculturii din Banat aparține cooperativelor. Banat Agro Vest lucrează 15.000 de ha

DISTRIBUIȚI

Schimbările climatice din ultimii ani, cu fenomene extreme, reprezintă cele mai mari temeri ale fermierilor din Timiș. Marian Horgoș, director tehnic, în cadrul cooperativei Banat Agro Vest din Timișoara, spune că în asemenea condiții culturile au foarte mult de suferit, în primul rând din cauza șocurilor termice.

2.000 de ha de rapiță în 2019

“Ba este foarte cald, ba plouă, ba apar fenomene extreme care iau agricultorul prin surprindere și nu mai știe ce să facă. Toate se întâmplă într-un timp foarte scurt. Uneori de pe o zi pe alta. Sperăm ca 2019 să fie bun”, a declarat Horgoș. Din păcate, în 2018, datorită secetei și a lipsei irigațiilor în Timiș, producțiile membrilor cooperatori au fost mai slăbuțe.

În medie, s-au obținut 7.500 kg la ha la grâu. În campania agricolă 2018 -2019, seceta din toamnă a ridicat unele probleme și a afectat rapița. Fermierii de la Banat Agro Vest au avut în plan să cultive 3.000 de ha de rapiță, dar au scăzut la aproape 2.000 de ha. Dintre acestea 1.600 au intrat bine în iarnă. Au fost aplicate și tratamentele în toamnă. Celelalte 350 ha sunt cu probleme. Fiindcă din septembrie, până în luna noiembrie 2018, nu a plouat aproape deloc, în Timiș. “În ceea ce privește precipitațiile, anul 2019 pare a fi identic cu 2018. Conform previziunilor, vor fi ploi inclusiv în luna iunie. Se pare că seceta va apărea din lunile iulie august. În aceste condiții, dacă porumbul trece de mătăsare și a legat, atunci se salvează”, spune Horgoș.

Trei ani de satisfacții!

Cooperativa Banat Agro Vest din Timișoara a fost înființată în urmă cu trei ani pe cultura mare. Cei 24 de membri lucrează, în prezent, 15.000 de ha. Ei cultivă cereale păioase –grâu, orz, ovăz –dar și porumb, rapiță, floarea soarelui și chiar cartofi. Încă de la început cooperativa a avut succes. Anul 2017 a fost cu rezultate foarte bune. La nivel producției de grâu s-au obținut 8 -9 tone de kg la ha și aproape toată cantitatea a fost vândută prin cooperativă. Totuși mai sunt câțiva fermieri care au rămas cu producție pe stoc, fiindcă prețurile au crescut.

“Probabil au rămas cu el fiindcă a crescut și euro și s-a simțit în prețul final. Grâul l-am vândut prin cooperativă cu 0,85 lei. Toată producția de rapiță de 8.000 de tone a fost valorificată numai prin cooperativă”, a explicat Horgoș.

Banat Agro Vest a fost înscrisă și în Uniunea Națională a Cooperativelor din România. Horgoș crede că, într-adevăr, viitorul agriculturii va fi al cooperativelor, așa cum a spus Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii. Prin urmare, el îi îndemnă pe fermieri să fie mult mai uniți, să se asocieze, fiindcă atunci sunt mult mai puternici în relațiile cu companiile de inputuri și cu instituțiile statului.

“Important este ca fermierii să înțeleagă că, dacă vor fi în cooperative, va fi mult mai bine pentru ei. Nu trebuie forțați să intre în aceste forme asociative, ci singuri să se organizeze. Nu trebuie să le impună nimeni, așa cum a fost odată. Totul trebuie să vină din interiorul lor. Noi avem discuții tehnice cu fiecare membru al cooperativei să îi aflăm părerile și nevoile. În momentul când ne-am decis pentru achiziționarea unui produs îl cumpărăm pentru toți membrii cooperativei. Totul se centralizează, se achiziționează și se vinde prin cooperativă. Sigur că atunci apar multe avantaje în ceea ce privește prețul și cantitățile”, spune directorul tehnic.

Pe de altă parte, fermierii au început anul 2019 cu o mare mulțumire. Ministerul Agriculturii le-au dat subvențiile la timp. ”E bine că am intrat într-o normalitate. Nu ar trebui să ne surprindă acest fapt. Trebuie să facem și ceea ce spunem nu numai să vorbim, fără să avem și fapte reale”, crede fermierul.

În 2019, la nivel de cooperativă, 6.000 de ha de grâu au fost semănate. De asemenea, pentru culturile de primăvară, este pregătită sămânța pentru 2.200 de ha cu porumb, 1.500 ha de floarea soarelui și 1.200 de ha de soia. Vor fi cultivate și 30 de ha cu cartofi. “După trei ani, suntem mulțumiți de activitatea cooperativei, de aceea anul acesta numărul membrilor va crește. Avem fermieri care vor să se înscrie în cooperativa noastră. Credem că viitorul aparține cooperativelor”, a mai spus Marian Horgoș.

 

Comentarii

comentarii